Viva italia osa 1 !

Italia on paljon muuta kuin vain Venetsiaa, Roomaa, Napolia ja Sisiliaa. Italia on erinomainen maa kaupunkilomakohteeksi, mutta pelkkiin kaupunkeihin tämän maan kauneus ei todellakaan rajoitu: siellä eletään luonnon läheistä elämää pienissä kylissä ja erittäin sivistynyttä arkea isommissa kaupungeissa. Paras tapa tutustua Italiaan on tehdä se joko paikallisen bussiliikenteen avulla tai autolla, mutta jos paluulippua ei tahdota hankkia ja aika riittää pitkälle, polkupyöräkin on erittäin toimiva ja monesta huolesta vapauttava ratkaisu.

Alppeja On Muuallakin Kuin Itävallassa

Ja niitä on myös muualla kuin Sveitsissä. Italian Alpit ovat hyvä paikka aloittaa oma vuoristoseikkailu, tosin niiden jälkeen on erittäin vaikeaa ajatella muiden vuoristojen kauneutta tuoreella silmällä: Italiassa vuoristot ovat sen verran upeita, että Itävalta jää helposti varjoon. Vuoristovaelluksista tykkääville Italia on oikea unelmapaikka ja sen tiet ja polut ovat melkein kaikki viemässä matkailijaa ylöspäin. Vuoristoteillä pitää noudattaa erityistä varovaisuutta, sillä italialaiset ovat suurten nopeuksien kansaa ja ajavat moottoripyöriä aina lujaa sekä kaupungeissa että vuoristoserpentiineillä.

Italian Alpit
Italian Alpit

Paras aika lähteä ihastumaan Italian Alpeista on kesä, mutta silloinkin korkeiden vuorten huipuissa saattaa sataa lunta eli varustus pitää olla siihen soveltuvaa. Alkusyksyllä vuoristovaellus saattaa onnistua paremmin, sillä Alpeissa on tapana puhua keväästä kesäkuun loppuun ja kesä loppuu vasta syyskuun ja lokakuun vaihteessa. Telttailu on isoissa korkeuksissa helppoa, mutta alempana asuu paljon ihmisiä ja melkein kaikki alueet ovat rakennettuja täyteen, joten siellä on suositeltavaa ajatella joko merkittyjä leirintäalueita tai hotelleja. Italian Alpit ovat melkein kokonaan Dolomiittialppeja, ja ne kuuluvat UNESCOn maailmanperintöluetteloon usean muun italialaisen kohteen rinnalla.

Kaksi Tärkeää Luontokohdetta

Jos olisin menossa Italiaan ollessani täysin varma siitä, että se on ainoa ja viimeinen kerta elämässäni, aloittaisin seikkailuni pohjoisesta. Ensimmäiseksi viettäisin pari päivää Dolomiittialpeissa, minkä jälkeen siirtyisin katsomaan tarkempia paikkoja eikä satunnaisesti tiellä ilmestyviä vuoria. Ensimmäinen paikka on Lago di Braies eli Braie-järvi, jota voisi ajatella sekä suosittuna turistikohteena että hiljaisena luontopaikkana, josta voi nauttia täysillä turistisesongin päättyessä. Lähin iso kaupunki on Bolzano, ja järven rannalta löytyy sekä sivilisaatiota että luonnonläheisiä alueita. Useita polkuja pitkin päästään vaeltamaan vuoristoihinkin, minkä jälkeen on niin ihanaa astua puhtaan järven kylmään veteen 1500 metrin korkeudella meren pinnasta ja raikastua yhdessä sekunnissa takaisin pirteäksi.

 Lago di Braies
Lago di Braies

Toinen hyvä paikka käydä on voikukkalaakso. Se sijaitsee lähellä Bergamoa, ja lähin asutus on kylä nimeltään Santa Magdalena. Kylän asukkaat pitävät usein päällään perinteisiä kansallispukuja, ja heidän päivä alkaa aamukuuden maissa eli italialaisittain erittäin aikaisin. Voikukkalaakso ympäröi ystävällisen kansan kylää ja se näyttää auringossa keltaiselta pellolta, sillä keväällä ja alkukesästä siellä kasvaa uskomaton määrä näitä niin silmään kuin salaattiinkin sopivia kukkia. Matkaa voi jatkaa Santa Magdalenasta vaikka pohjoiseen kohti Itävallan Alppeja, mutta todennäköisesti tullaan jäämään Italiaan: paikallisväki on sen verran ystävällistä ja hauskaa tarkkaan itävaltalaiseen kansaan verrattuna, että Italiaan jääminen tuntuu enemmän luonnolliselta ratkaisulta kuin miltään hetkelliseltä päätökseltä.Italian Dolomiittialppeihin mennessä kannattaa muistaa vaeltajan perusturvallisuus. Siihen kuuluu tietty määrä varusteita kuten hyvä teltta, otsalamppu ja puukko, mutta sen lisäksi Dolomiittialppeihin on helppo eksyä, joten oman GPS-laitteen toiminta kannattaa tarkistaa silloin tällöin. Välillä signaali häviää, ja kun kuljetaan jo omia reittejä eikä olemassa olevia polkuja, paluu saattaa tuntua haasteelliselta ja upea vaellusseikkailu voi päättyä ikävästi, jos vastaan ei satu tulemaan vieraanvaraista italialaista pelastamaan.

Jaa tämä viesti: