Vinkkejä oman vaelluspolun löytämiseen – lähde retkelle vaikka tänään

Vaellus ja trekkailu ovat vieneet monen matkailijan sydämen, eikä ihme. On vaikea keksiä helpompaa tapaa päästä kokemaan luontoa ja nähdä samalla henkeäsalpaavia maisemia, sillä oikeastaan tarvitset vain parin vaelluskenkiä ja vesipullon. Jo pelkästään Suomesta löytyy tutkittavaa vaikka loppuelämäksi ja toki maailmalla avautuvat vielä toisenlaiset vaellusmahdollisuudet. Jos sinulla riittää uteliaisuutta luonnon tutkimiseen, olet jo hyvässä alussa. Sen kummempia taitoja vaeltamiseen ei tarvita, kunhan muistaa aloittaa omalle tasolle sopivista reiteistä. Taidot karttuvat kokemuksen myötä ja muiden luonnossa liikkujien kanssa jutellessa. Seikkailunhalua voi kasvattaa tutustumalla maailman parhaisiin vaellusreitteihin ja suunnittelemalle, mille niistä haluaisi joskus vielä suunnata. Kiinnostavatko sinua vuoristot ja jäätiköt vai sademetsät ja savannit? Vai aivan kaikki? Jalkaisin liikkuminen tarjoaa aitoja kokemuksia ja syvällisemmän yhteyden ympäröivään maisemaan kuin perinteinen pakettimatka tai autoilu.

Vinkkejä oman vaelluspolun löytämiseen - lähde retkelle vaikka tänään
Vinkkejä oman vaelluspolun löytämiseen – lähde retkelle vaikka tänään

Sukella sisälle luonnonihmeisiin

Vaeltaessa pääset kokemaan maisemaa kaikilla aisteillasi. Kun vuoren huippua tavoittelee useiden päivien ajan, hikisenä vuoren rinnettä edeten, osaa todellakin nauttia reitin päässä häämöttävästä palkinnosta ja arvostaa ympärillä avautuvia maisemia. Fyysisen kuntoilun lisäksi vaeltaminen on monelle myös henkinen kokemus, jossa pääsee rauhoittumaan omien ajatustensa ja tuntemustensa pariin ja tutustuu oman kroppansa rajoihin. Kun retkeä suunnittelee, kannattaa tarkistaa ainakin reitin pituus ja se vaatiiko reitti yöpymisiä ja paikalliset sääolosuhteet. Toisinaan reitit ovat helppoja, tasaisia polkuja ja toisinaan edessä on taas jyrkkä ja kivikkoinen vuorenrinne. Vaeltaminen pysyy mukavana harrastuksena, kun reitit vastaavat omaa kuntoa. Jo alle päivän mittaisilla patikkaretkilläkin ehtii näkeä ja kokea vaikka mitä.

Vaellusreittejä ja patikointipolkuja joka makuun

Vaeltaminen kannattaa tietenkin aloittaa helpommista reiteistä ja edetä sitten kohti haastavampia matkoja. Aiemmasta kokemuksesta on paljon hyötyä, jos päätät suunnata myöhemmin vaikka Mount Everestille. Helppoja ja mielenkiintoisia reittejä löytyy esimerkiksi Thaimaan pohjoisosasta Chiang Maista tai Uudesta Seelannista. Maailma on myös täynnä hieman matalampia vuoria, joista voi aloittaa huiputtamisen.

Vaellusreittejä ja patikointipolkuja joka makuun
Vaellusreittejä ja patikointipolkuja joka makuun

Panosta varusteisiin ja ota kaveri mukaan

Erityisesti aluksi matkaa on varmasti mukavampi tehdä kaverin kanssa tai ryhmässä. Samalla kulku on turvallisempaa. Valitse alusta juuri itsellesi sopivat ja tarpeeksi laadukkaat varusteet, sillä ne maksavat itsensä pian takaisin. Muista, ettei jollekin toiselle täydellisesti sopivat rinkka sovi välttämättä omalle selällesi ja tukeva kenkäpari on tarpeellinen jo muutaman tunnin vaelluksilla, sillä kengät suojaavat nilkkoja ja auttavat jaksamaan pidemmänkin lenkin. Kätevä varuste on myös veden- ja tuulenpitävä kuoritakki ja housut, joiden alle voi tarvittaessa pukea lämpimämmän kerroksen. Märillä tai epämukavilla vaatteilla vaeltaminen muuttuu pian lähinnä kärsimykseksi. Retkeilykaupoissa osataan yleensä hyvin neuvoa varusteiden valinnassa. Erityisesti jos tarkoituksena on tehdä useamman päivän retkiä, korostuvat varusteiden ominaisuudet entisestään. Laadukkaat varusteet kestävät käytössä parhaimmillaan vuosia, joten niistä kannattaa vähän jo maksaakin.

Jaa tämä viesti: