Venäjä on muutakin kuin pietaria osa 1

Kaksi mantereellamme olevaa isointa maata eivät tule heti ensimmäisenä mieleen lomamatkoja suunnitellessamme. Venäjän kulttuuripääkaupunkina tunnettu Pietari on tosin houkutellut turisteja jo parinkymmenen vuoden ajan, mutta sitä kauemmas lähdetään harvemmin, vaikka Venäjällä niin kuin Kiinallakin on paljon tarjottavaa matkailijoille – sekä luontoihmisille että kaupunkilomia suosiville lomareissujen varaajille.

Petersburg
Venäjä on muutakin kuin pietaria

Karjala On Erikoinen Venäjällä

Vaikka kuinka harmittaisivat menneet ajat ja 1900-luvulla käydyt sodat, luontovaelluksia tehdessä kannattaa heittää ennakkoluulot pois ja nauttia luonnosta politiikasta täysin vapaana yksilönä. Venäjälle nykyisin kuuluva Karjalan osuus poikkeaa meidän Etelä-Karjalasta niin maisemillaan kuin kulttuurillaan: mitä syvemmälle pohjoiseen siirrytään Venäjän Karjalaa pitkin, sitä enemmän voidaan nähdä säilynyttä kulttuuria ja koskemattomia metsiä. Petroskoista vielä pohjoisempaan mennessä voi tavata jo suomeakin puhuvia ihmisiä, jotka ovat useimmiten jo iäkkäämpää sukupolvea ja heidän kulttuuriinsa kuuluu kaikkien matkailijoiden tervetulleeksi toivottaminen.

Kun syvempään pohjoiseen ei uskalleta Petroskoista jatkaa, hyvä tapa aloittaa omat Venäjän Karjalan vaellukset on kiertää Laatokka ympäri. Se on suosittu pietarilaisen nuorison tapa viettää viikonloppu, mutta Laatokalla voi tuntea itsensä oikein rennoksi: suuresta matkailijamäärästä huolimatta, tilaa riittää kaikille. Järven kylmä vesi hiekkarantoineen ja kallioineen on oiva paikka matkustaa niin polkupyörällä kuin veneelläkin, ja kuuluisa Laatokan saariston kansallispuisto on loputonta kauneutta niin kesällä kuin syksylläkin. Paikalle pääsee Pietarista lähtevällä bussilla tai junalla, johon polkupyörä mahtuu helposti. Venereittejä suunnitellessa kannattaa hyödyntää Käkisalmen vuokravenepalveluita.

Vuoksi On Myös Järvi

Puhumme Vuoksesta yleensä Imatralta alkavana jokena, mutta Laatokan naapurijärvi kantaa samaa nimeä ja se on itse asiassa samaa vesistöä. Järven sadat pienet saaret on parasta kiertää soutuveneellä teltan kanssa, ja onneksi paikalliset veneyritykset eivät revi matkailijoilta heidän viimeisiä rahoja kohtuullisilla hinnoillaan. Vuoksen saarilla voi käyttää jo aikaisempien turistien rakentamia leirintäpaikkoja tai järjestää omia, tosin siinä tapauksessa kannattaa muistaa leiriytyä hyvissä ajoin ennen auringon laskua: paikallinen metsäkasvillisuus on hyvin rehevää, ja välillä polutkin saattavat tuntua vaikeilta kulkea.

Ruskealan Marmorilouhos

Yksi näyttävimmistä paikoista Venäjän Karjalassa on Ruskealan marmorilouhos. Tänä päivänä siellä ei louhita enää mitään ja kohde on suosittu turistipaikka, jossa voi nähdä erivärisiä ja kaikenmuotoisia kallioita niin maalta kuin vedeltäkin: täällä vene tuntuu olevan ainoa oikea kulkuväline. Louhokseen aikoja sitten noussut vesi on kristallin kirkasta, ja sen muodostama järvi onkin suosittu paikka myös sukeltajien piireissä.

Ruskealan Marmorilouhos
Ruskealan Marmorilouhos

Talvella Ruskeala muuttuu satumaiseksi paikaksi. Kesällä siellä voi soutaa kallioiden sisällä olevaan luolaan, ja talvella sinne pääsee kävellen. Jos sattuu olemaan hyvä tuuri ja järveen muodostuu jäätä hyvin nopeasti kovien pakkasten avulla eikä sada lunta, jään läpi voi nähdä jopa järven pohjaan. Jäällä voi kulkea luistimillakin, jos ne sattuvat olemaan mukana, mutta retkiluistelukaan ei ole marmorilouhoksen paras nähtävyys. Täysin ihmeellisiä asioita nähdään luolissa, joissa stalaktiitit ja stalagmiitit ehtivät kasvaa koko luolan korkeuden pituisiksi. Matkaa Ruskealan marmorilouhokseen on reilut kolmekymmentä kilometriä Suomen rajalta Niiralasta tai saman verran Sortavalan keskustasta. Sortavalan ja louhoksen välinen tie on myös omanlainen nähtävyytensä, ja siellä voi pysähtyä katsomaan Ruskealan tummahkoja vesiputouksia. Puhutaan, että Ruskeala on saanut nimensä juuri näiden ruskeiden vesien ansiosta, ja niiden väri on aika mielenkiintoinen ilmiö: vesi on puhdasta ja kirkasta, mutta sen valuessa alas kallioita pitkin, väri näyttää ruskealta. Kun tällaiset Karjalan pienet paikat on kierretty, voi jo rohkeammin kertoa käyneensä oikeassa Karjalassa ja jatkaa matkaa syvemmälle pohjoiseen.

Jaa tämä viesti: