Venäjä on muutakin kuin pietaria

Onneksi meidän alueella ei tapahdu maanjäristyksiä eikä purkaudu tulivuoria. Venäjästäkin voisi ajatella sitä samaa, jos Venäjänä pidetään vain Uralille saakka ulottuva tämän ison maan osa, mutta syvemmällä Venäjällä luonto on jo vapaampaa ja heittää välillä ihmeellisempiäkin temppuja. Koko Venäjän läpi matkustaminen voi tuntua vaaralliselta ja sitä se joissakin paikoissa voi ollakin, mutta rohkeimmat palkitaan koskemattomilla luonnon maisemilla ja uskomattomalla hiljaisuudella, jota täällä voi kuulla jopa enemmänkin kuin halutaan. Lento halki Venäjän onnistuu toki helpommin, ja se onkin nopeampi tapa päästä niin kutsuttuihin lukittuihin alueisiin, joihin johtaa erittäin vähän teitä ja noin 50 prosenttia ajasta ne ovat täysin kulkukelvottomia rankkasateiden takia. Suuntana Venäjän itärannikko.

Kamchatkan
Kamchatkan

Mitä Piilee Nimen Takana?

Erittäin kaukana Venäjällä, Kamchatkan niemimaalla, joka on lähempänä Yhdysvaltoja kuin Suomea, sijaitsee tulivuori nimeltään Maly Semyachik. Sen edellisestä purkautumisesta on kulunut jo yli neljäsataa vuotta, ja juuri silloin, kun purkautuminen tapahtui tämän tulivuoren Troitskin kraatterista, sinne muodostui yksi maailman ihmeellisimmistä järvistä, tosin asiasta kiistellään vieläkin. Tulivuoren korkein kohta on melkein 1600 metrin korkeudessa, ja sen kraatteriin muodostunut järvi löydettiin vasta vuonna 1946 ja nimettiin aluksi Vihreäksi järveksi sen värin perusteella. 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa kraatterijärven väri muuttui vihreästä vaaleansiniseen ja 2000-luvulla kehittyi enemmän harmaan puolelle, ja kuka tietää, mitä siellä nähdään vielä kymmenen vuoden kuluttua. Järven väri perustuu sen sisältämiin happoihin: rikki- ja suolahapon lisäksi järven vesi sisältää myös erittäin myrkyllistä vetyfluoridia, joka voi ilmassa olevana yhdisteenä vahingoittaa esimerkiksi kameran optiikkaa, jos paikalle lähdetään valokuvaamaan. Veden happamuus voidaan havainnollistaa sen pH-arvolla: neutraali on 7, erittäin emäksinen on 14 ja tämän järven pH on noin 1. Tulivuoren aktiivisimpina aikoina Troitskin kraatterin järven lämpötila voi nousta jopa 40 celsiusasteeseen, mutta joskus on havaittu sen jäätymistäkin: osittaista vuosina 1992, 2003 ja 2004 sekä täydellistä vuosina 1996-2002 ja vuonna 2005. Järven pintakin elää: se kasvaa vajaan metrin verran vuodessa, mutta on tapahtunut isompiakin muutoksia, kun 1960-luvun lopussa veden pinta nousi kolmetoista metriä ja 2000-luvun alussa viisi metriä.

Tämä Outo Paikka Kamchatka

Kamchatkan niemimaa on salaisuuksia täynnä. Siitä lauloivat rokkitähdet ja sinne eksyi vaeltajia, sinne yritettiin matkustaa autoilla ja moottoripyörillä ja joskus jopa onnistuttiinkin, ja siellä nähtiin kauneimpia luonnon luomia maisemia. Matkustaminen tällaisiin kohteisiin vaatii kuitenkin erityistä valmiutta seikkailuihin, sillä alue ei ole kovin tiheään asuttua ja englannin kielen taidolla siellä ei pitkälle pärjää. Jos miettii hotellin tai leirintäaluepaikan varaamista Kamchatkalla edellä mainitun tulivuoren läheisyydessä, tämänkin ajatuksen saa unohtaa: niitä ei yksinkertaisesti löydy. Parhaat leirintäpaikat löytyvät luonnosta, ja tilaa on Kamchatkalla yllin kyllin. Kun tekee mieli kokea taas jälleen kehittyneemmän maailman tuomia mukavuuksia, voi ryhtyä etsimään sopivaa kylää ja kysellä sieltä nukkumapaikkaa – ja sellainen siellä järjestyy aika halvalla ja samalla pystyy tutustumaan paikalliseen kulttuuriin.

Tämä Outo Paikka Kamchatka
Tämä Outo Paikka Kamchatka

Kamchatkalle mennessä pitää olla erittäin vapaasti ajatteleva ihminen, jolla ei ole olemassa mitään ennakkoluuloja eikä mitään pahaa mielessä. Kukaan ei lähde näin syvällä Venäjällä varastamaan matkailijoilta mitään vaan päinvastoin, ihmiset ovat siellä hyvin auttavia ja vieraanvaraisia. Huonot ajattelusuunnat voivat kuitenkin tulla takaisin: käyttäytyminen, josta voisi päätellä ihmisen pelkäävän, ei ole täällä lainkaan suositeltavaa. Kansa loukkaantuu tällaisiin asioihin erittäin helposti ja vieraanvaraisuuden voi silloin unohtaa kokonaan ainakin yhden kylän taloissa, mutta tuskin joku lähtee matkustamaan näinkin pitkälle mieli täynnä ennakkoluuloja. Kamchatka on oikea paikka tutustua ennen näkemättömiin luonnon tekemiin ihmeisiin ja siirtyä vuosikausia takaisin siihen aikaan, jossa kulttuuri merkitsi ihmisille enemmän kuin sivilisaatio.

Jaa tämä viesti: