Venäjä on muutakin kuin pietaria

Maailman suosituimpia matkailupaikkoja ovat vuoristot, metsät ja järvet. Venäjälle matkustaessa voi nauttia kaikista näistä luonnon muodoista, ja mitä syvemmälle Venäjää mennään, sitä monipuolisempaa on luonto. Suomen rajalla oleva Karjala on yksi Venäjän kauneimmista paikoista, mutta sen jälkeen, kun Pietarista liikutaan etelään tai itään, luonto tuntuu olevan tylsää koko Venäjällä. Tosiasia on kuitenkin se, että nämä Moskovaa ympäröivät maisemat eivät ole mikään Venäjän luonnon malli, ja sanoisin niitä koko maan tylsimmiksi.

Makeaa Vettä Ja Paljon, Kiitos

Siellä, missä puhutaan jo oikeasta Siperiasta, on paljon löytöjä jokaiselle matkailijalle. Tiheät metsät, laajat arot ja lukuisat leveät joet ovat kaikki huomion arvoisia paikkoja, mutta erikoisin niistä lienee Baikal – planeetan syvin järvi ja suurin makea vesistö. Järvellä on rantaviivaa noin kaksi tuhatta kilometriä, ja sen maksimisyvyys on 1642 metriä eikä siis ole mikään ihme, että Baikal-järveä ympäröivien kaupunkien asukkaat sanovat sitä joskus mereksikin. Järvi on muodostunut tektonisten liikkeiden seurauksena ja täällä tapahtuu satoja pienen magnitudin maanjäristyksiä vuodessa, joten Baikalin rantaviiva muokkautuu koko ajan.

Baikal
Baikal

Baikalille on pitkä matka, ja perinteinen lähtö Suomesta autolla ei ole välttämättä paras vaihtoehto päästä Siperian kauneimman järven rannalle, jos paluupäivämäärä on lyöty lukkoon: noin kuuden tuhannen kilometrin ajomatka on muutenkin iso saavutus, ja syvemmän Venäjän teitä pitkin siitä voi helposti tulla pitempikin seikkailu. Junaliikenne toimii paremmin ja nopeammin, mutta junallakin matka Irkutskiin eli Baikal-järven läheisyydessä sijaitsevaan isoon kaupunkiin tulee kestämään neljä vuorokautta Pietarista. Nopein tapa päästä näihin maisemiin on lentokone, joita lähtee Pietarin lentokentältä säännöllisesti ja yhteys toimii hyvin, tosin silloin menetetään tien varrelta avautuvat maisemat. Rohkeampana ihmisenä kannatan kaikesta edellä sanotusta huolimatta auto- tai moottoripyörämatkailua, sillä silloin ei olla riippuvaisia mistään ulkopuolisista tekijöistä kuten aikatauluista ja matkan aikana teltan kanssa nähdään paljon enemmän kuin junan ikkunasta.

Siperia On Toista Maailmaa

Aikoja sitten vangit lähetettiin Siperiaan, minkä takia sen nimi voi vieläkin kuulostaa Staliniin ja tsaareihin liittyvältä ja sävy on hieman negatiivinen. Nykyinen Siperia ei kuitenkaan ole mikään vankipaikka, ja paikalliset asukkaat ovat mitä ystävällisempää kansaa. Irkutskiin saapumisen jälkeen on turha toivoa jonkun laisen kunnon auton vuokraamista, ja jos on mahdollista jatkaa matkaa polkupyörällä, se on iso etu muiden kulkuneuvojen rinnalla. Baikalin pituus on yli 600 kilometriä ja leveyttäkin löytyy vajaat 80, joten sen kiertäminen kävellen saattaa tuntua pitkältä reissulta ja polkupyörällä ehkä vähän nopeammalta. Muita sopivia vaihtoehtoja en itse lähtisi etsimään, sillä kun haetaan jotakin oikein luonnonläheistä paikkaa, maantie jossain vaiheessa loppuu.

Siperia On Toista Maailmaa
Siperia On Toista Maailmaa

Mitä Baikalilla tehdään? Kesällä täällä voi nähdä yli kolme tuhatta erilaisia eläin- ja lintulajeja, joista suurin osa ei asustele missään muualla kuin Baikalin seuduilla. Rantaviivalle on mahtunut useita turistifirmoja, jotka järjestävät vaelluksia, veneretkiä ja vaikka mitä muuta toimintaa aktiivista lomaa suosiville ihmisille, mutta on Baikalilla niitäkin paikkoja, joissa viihdytään parhaiten yksin tai omalla porukalla. Baikalin erittäin kirkas ja pinnasta syvemmälle kylmähkö vesi kutsuu uimaan kaikki kesäpäivät, ja kalastuskin onnistuu täällä vallan mainiosti. Talvisin Baikalilla voi luistella, tehdä moottorikelkkaretkiä ja jotkut hurjapäät ajavat jään päällä myös piikkirenkailla varustetuilla moottoripyörillä. Mitään tiettyä kohtaa ei voisi sanoa Baikalin ainoaksi ja parhaaksi, sillä se muuttuu koko ajan, eikä Baikalille saapuessa koskaan suunnitella retkeä vain yhteen tiettyyn pisteeseen. Mitä enemmän paikkoja saa kierrettyä, sitä enemmän saa nautittua paikallisesta luonnosta ja sen harvinaisemmistakin asukkaista.

Jaa tämä viesti: