Ulkoilu- ja kulttuurivaellusta helsingissä

Kaupungeista harvemmin ajatellaan että ne olisivat mikään varsinainen ulkoilu- tai vaelluskohde. Täytyy kuitenkin todistaa tässä että kaupunki voi tarjota aika yllättäviäkin mahdollisuuksia, jahka liikkuu hieman etäämmäs keskustasta. Kaupunkien suunnittelun ajatuksena on alunperin ollut, että sieltä löytyy myös virkistysalueita kaupunkilaisille, jotta kaupunkielämä ei tuntuisi liian värittömältä ja ankealta. Yksi ilmenemismuoto on tietysti lukuisat puistoalueet, mutta paljon laajempiakin keitaita on olemassa.

Seurasaari
Seurasaari

Helsinki on melko kiva paikka harjoittaa ulkoilua ja siihen ei tarvita matkallisesti tai ajallisesti kovin suurta panostusta. Ulkoilualueille pääsee vaivatta julkisilla, omalla autolla, pyörällä tai vaikka lautalla. Helsingin edustan monet saaret tarjoavat mahtavia keitaita kivenheiton päässä rannasta, ja näistä varmasti suosituimpia ovat Seurasaari, Suomenlinna, Pihlajasaari ja Uunisaari.

Saaristoa ja luonnonpuistoja

Helsingin saaristossa pääsee luontoa lähelle ja voi nauttia kauniista merimaisemasta kalliorannoilla. Jotkin saaret ovat aika pieniä, joten ne soveltuvat lähinnä kauniita rantoja ja merta kaipaaville päiväretkeläisille. Muutamissa saarissa on myös kesäaikana toimiva ravintola. Ulompana merellä sijaitsee myös saaria, joilla voi telttailla ja vaikka saunoa. Helsingin Kaupunki omistaa suuren osan saarista ja tietoa eri retkeilykohteista saa helposti kaupungin omilta nettisivuilta. Osa saarista on yksityisomistuksessa, ja mikäli omistaja on esimerkiksi säätiö tai yhdistys, niille on myös mahdollisuus päästä, tosin silloin meren ylitys pitää tehdä omalla veneellä.Esimerkiksi Pihlajaluodot on hyvä telttailu ja retkeilysaaristo. Se on vuokrattu Suomenlahden Uistelijat ry:lle, joten sinne ei mene julkista lauttayhteyttä. Retkeily Helsingin edustan saaristossa on aina mahtava kokemus. Vaikka itse kaupunki on lähellä, silti nämä ulkosaaret tuntuvat eristyneiltä ja koskemattomilta.Pitempiä kävelyreittejä kaipaavien kannattaa suunnata julkisilla vaikka Uutelan ulkoilualueelle joka sijaitsee Helsingin vuosaaressa. Siellä voi vaeltaa luontopolkuja pitkin, ja tutustua maaston monipuolisuuteen sekä merelliseen maisemaan. Uutelassa on upea hiekkaranta ja Särkkänimen suojelualue. Toinen hyvä kohde vaellukselle on Paloheinän alue, joka rajautuu Keskuspuistoon ja ulottuu aina Vantaalle asti. Paloheinä on talvisin suosittu hiihtäjien parissa. Alue on aika laaja ja sieltä löytyy lukuisia polkuja, joita pitkin pääsee eri kaupunginosiin kätevästi. Samalla voi nauttia rauhallisista metsäpoluista, vaikka aika keskellä asutusta onkin.

Kulttuuriretki Seurasaareen

Seurasaari sijaitsee Meilahdessa, Helsingissä, ja ollut jo kauan suosittu ulkoilukohde ja virkistysalue. Seurasaaren virkistysaluehistoria ulottuu vuoteen 1889 jolloin siitä tehtiin virallisesti kansanpuisto. Seurasaari on ulkoilualueista persoonallisin, sillä se on samalla ns. museosaari. Seurasaareen siirrettiin vuonna 1909 lukuisia vanhoja puurakennuksia eripuolilta Suomea. Näistä vanhin on Karunan Kirkko vuodelta 1686. Saarella on paljon tarjottavaa siis myös kulttuurista kiinnostuneille. Seurasaaressa on myös monimuotoinen luonto ja eläimistö, oravat ehkä niistä lukuisimpia. Saarella toimii kesäisin myös ravintola ja kaksi uimarantaa. Toinen näistä on nudistiranta. Siellä järjestetään myös joka vuosi iso juhannusjuhla, joka on Helsinkiläisten suosituimpia juhannustapahtumia. Perinteen mukaan juhannuskokon sytyttää morsiuspari.Mikäli haluaa ulkoilla, mutta ei raahautua erityisesti mihinkään keskustaa kauemmas, Helsinki tarjoaa oivan mahdollisuuden ihan vaan kaupungin alueella kävelyyn. Keskustasta on kivenheitto Kaivopuiston kauniisiin merimaisemiin, tai Kaisaniemen puistoon jossa voi vierailla myös kasvitieteellisessä puutarhassa. Keskusta on täynnä mielenkiintoista historiaa, kauniita rakennuksia ja lukuisia puistoja sekä viheralueita.

Kulttuuriretki Seurasaareen
Kulttuuriretki Seurasaareen

Mikä onkaan mukavampaa kuin ostaa torilta mansikoita ja istua rannalle nauttimaan tunnelmasta ja seurata maailmanmenoa, tai vaikka hypätä lauttaan ja tehdä kiertoajelu Helsingin edustan saaristoon ja samalla nauttia kevyt lounas. Helsingin merenläheisyys on sen valtti, ja etenkin kesäisin Helsinki tarjoaa parastaan.

Jaa tämä viesti: