Tutkimusretki Everestille

Mount Everest on maailman korkein vuori, joka sijaitsee Himalajalla. Sen korkeus on 8 848 metriä. Tälle haastavalle vuorelle on aikojen saatossa tehty 10 000 kiipeämisyritystä, joista vain 4000 on onnistunut. Mount Everest on erittäin koetteleva kiivettävä eikä sille ole asiaa talvella tai monsuunisateiden aikana. Kiipeilijän on perehdyttävä vaaroihin ja kunnioitettava vuorta.

Tutkimusretki Everestille
Tutkimusretki Everestille

Vaaranpaikat

Kun kiipeilykausi on huipussaan, Everestin rinteet ruuhkautuvat. Rinteillä saattaa olla jopa 1000 kiipeilijää kerrallaan, kaikilla vaihtelevissa määrin kiipeilykokemusta. Jo tämä yksinään on riski kaikille kiipeilijöille. Kokeneemmat kiipeilijät saattavat joutua odottamaan paniikissa olevia, kokemattomia kiipeilijöitä. Vuorella riittää vaaranpaikkoja ja sillä pitäisi pystyä etenemään nopeasti. Lumivyöryt ovat Everestillä riski. Vuorella tapahtuu lumivyöryjä joka vuosi ja niissä on myös kuollut ihmisiä. Vuoden 2015 vyöry vei 19 kiipeilijän hengen ja tuhat kiipeilijää jäivät sen vuoksi jumiin vuorelle. Heidät saatiin kuitenkin pelastettua. Edellisen vuoden vyöryyn menehtyi 14 kiipeilijää. Everestille on menehtynyt kaikenkaikkiaan noin 300 henkilöä. Muita riskejä Everestillä ovat myrskyt, vuoristotauti, paleltuminen sekä putoamiset. Myös nääntyminen on yksi riskeistä. Everest haastaa siis monin tavoin ja eri tilanteisiin on varauduttava parhaalla mahdollisella tavalla.

Kiipeäminen

Nyt, kun Everestin vaarat ovat tiedossa, voidaan siirtyä kiipeämisen puolelle. Huipulle pääseminen vie noin kuukauden, joten kiipeilijän on varauduttava elämään kuukauden ajan kylmässä, ohuella ilmalla ja ääriolosuhteissa.Mount Everestille kiipeäminen maksaa. Itsenäinen kiipeilijä voi selvitä 30 000 dollarilla, mutta opastettu kiipeily kustantaa jo 60 000 dollaria. 90 000 saa VIP-kokemuksen, johon kuuluu jatkuva puhelin- ja Internet-yhteys. Vaikka matkalle mukaan lähtisi opas, ei vuoren sääolosuhteita kuitenkaan pysty kesyttämään, vaan niiden kanssa täytyy joka tapauksessa pärjätä, oli rikas tai ei. Selviytyminen ei ole koskaan täysin varmaa.

Kiipeäminen
Kiipeäminen

Mietit varmasti, miksi vuorelle kiipeäminen on maksullista. Tähän on syynä muuten köyhä Nepalin valtio. Mount Everest tuottaa maalle huikeita tuloja. Köyhä maa hyötyy tuloista suuresti. Toisaalta maksullisuus tuo tiettyjä etuja: kaikki kokemattomat eivät lähde vuorelle tuosta noin vain ja näinollen kuolemia tapahtuu vähemmän. Vuori on kuitenkin todellinen vaaranpaikka.Ilman vallitsevia sääolosuhteita ja ilmanpainetta, kiipeäminen Mount Everestille olisi helppoa. Jopa 200 mailia tunnissa puhaltava tuuli ja ilman ohuus vaikeuttavat kiipeämistä. Kiipeilijän tulisikin valmistautua kiipeämiseen nostamalla kuntoaan ennen lähtöä. Lisäksi tulisi olla kokenut kiipeilijä. On suositeltavaa kiivetä ensin muille, pienemmille vuorille, joissa koet ilman ohenemista ja kylmiä tuulia. Everestillä vaanii paljon vaaroja ja nämä tulee tutkia ennen kiipeämisen aloittamista. 8000 metrin korkeudessa alkaa niinsanottu death zone, josta eteenpäin on silkkaa selviytymistaistelua.8000 metrin korkeudessa alkaa alhainen ilmanpaine. Tämä tarkoittaa, että kiipeilijä ei voi suoraan kiivetä huipulle, vaan mailin (1,72 km) kulkemiseen kuluu yleensä 12 tuntia. Tämä siksi, että ihmisen keho tulee hiljalleen totuttaa ilmanpaineeseen. Muutoin vuorella oleminen ei ole ihmiskeholle mahdollista ja ihminen menettää tajuntansa nopeasti.Matkailutoimisto hoitaa kiipeilijän tarvitsemat kiipeilyvarusteet, kuten happisäiliöt. Mukaan lähtevät Sherpat, eli paikalliset oppaat, kantavat ruuat ja varusteet. He myös auttavat tarvittaessa. Kuulostaa ehkä helpolta, mutta tämä ei kuitenkaan poista vallitsevia olosuhteita.

Matkalla tulee totutella ilmatilan muutoksiin. Jo alimmalla leirillä tulee viettää aikaa muutaman päivän ajan, jotta keho tottuisi ilmastoon. Kun matka jatkuu, edessä on rotkojen ylityksiä tikkaiden avulla, jääalueita, köysien avulla kiipeämistä ja monia vaarallisia kielekkeitä, joissa on syytä olla tarkkana. Rinteisiin on kiinnitetty köysiä, joiden avulla et putoa pahimmista paikoista.

Jaa tämä viesti: