Shetlannin kierros kävellen

Shetlanti sijaitsee Skotlannin mantereelta suoraan pohjoiseen. Orkneyn saariryhmä sijaitsee vain 80:n kilometrin päässä ja Norja 320:n kilometrin etäisyydellä. Se koostuu yli sadasta saaresta joista vain 15 on asutettuja. Varmuudella voidaan sanoa, että Shetlannissa oli asutusta jo 3000 eaa. Alunperin saarten väestö koostui piktien heimoista, jotka katosivat saarilta viikinkien vallattua alueet noin vuonna 800. Viikinkien aika on vieläkin selkeästi nähtävissä paikannimissä ja jopa kielessä. Shetlannin saaret liitettiin Skotlantiin vuonna 1471.

Shetlannin
Shetlannin

Shetlannissa kävelijällä on harvinainen tilaisuus löytää muinaisia, historiallisia kohteita joiden aikakausi ulottuu aina Neoliittiselle kaudelle, sekä nauttia upeasta luonnon monimuotoisuudesta. Shetlannin mahtava maantiede onkin tuonut saarille Geopark-statuksen. Kävellen saarista saa parhaiten irti kaiken mitä sen maisema voi tarjota. Shetlannin fantastinen rannikko on 2730 kilometriä pitkä ja sen kanervan peittämät rinteet ja merelle putoavat kalliot toivottavat tervetulleeksi kaikki kävelystä ja luonnosta nauttivat vieraat. On sitten kiinnostunut haasteista tai yksinkertaisesti vain henkeäsalpaavasta maisemasta, niin vaellusloma Shetlannissa on täydellinen valinta. Shetlannin maasto on helposti lähestyttävissä, ja oli sitten vanha tai nuori, niin se tarjoaa jokaiselle jotain, ellei jopa liikaakin. Saarilla on paljon ihmeellistä nähtävää ja koettavaa, ja lukuisia mielenkiintoisia paikkoja vierailla, joten on hyvä miettiä etukäteen mihin aika riittää ja mikä kiinnostaa eniten. Sää harvoin estää kävelijoitä etenemästä ja jopa huono keli usein päättyy upeaan luonnon näytelmään. Shetlanti on ehkä enemmän kokoelma pieniä maailmoja kuin sarja saaria. Sen luonnon ja ihmisten historia on sulautunut yhteen moniulotteiseksi ajan ja paikan kokemukseksi. Minkälaisesta vaeltamisesta sitten pitääkin, Shetlanti tarjoaa siihen upeita kohteita. On kokemus nähdä merilintuja ja saukkoja niiden omassa elinympäristössä, ja pysähtyä tutkimaan Shetlannin kiehtovaa kulttuuriperintöä.

Opastettuja retkiä ja polkuja

Mikäli ei ole aiemmin vieraillut Shetlannissa, saati vaeltanut, voi olla hyvä idea lähteä vaellukselle paikallisen oppaan kera. Oppaiden kokemus, paikallistuntemus ja ammattitaito tuo lisää vaelluskokemukseen. Opastetut vaellukset räätälöidään osallistujan tarpeen ja taitojen mukaan. Opastettujen retkien vetäjät huolehtivat kokonaisvaltaisesti osallistujien retkestä alusta loppuun asti.Opastettuja vaelluksia järjestetään päiväretkinä tai viikon mittaisina vaelluslomina. Kävelyvaellusten järjestäjiä saarilla on useita.Shetlannin saarilla on ydinpolkujen verkosto, joka on kartoitettu juuri kävelijöitä ajatellen. Verkosto tarjoaa hienoja kävelyreittejä ja mahtavia näköalapaikkoja ympäri saaristoa ja linkittää paikalliset kylät ja asutuskeskukset toisiinsa. Polkuverkoston kartan saa printattua netistä tai paikalla olevasta turisti-infopisteestä. Ydinpolkujen verkosto on selkeästi suosituin reitistö kävellä Shetlannissa. Vaikka Skotlannissa on voimassa ns. vapaa vaellusoikeus, on syytä muistaa kohteliaisuussäännöt, tästäkin syystä ydinpolkuverkosto on kätevä.

Opastettuja retkiä ja polkuja
Opastettuja retkiä ja polkuja

Ilmasto, varusteet ja suunnittelu

Ennen kävelylle lähtöä on varustauduttava asianmukaisesti. Eli pukeutuminen on täälläkin tärkeässä roolissa. Vedenpitävät tamineet ja kunnolliset jalkineet ovat välttämättömät. Kartta ja kompassi on jokaisen vaeltajan turva, niiden käyttö kannattaa myös palauttaa mieleen. Majapaikkaan on aina hyvä ilmoittaa mihin on suuntaamassa ja milloin on ajatellut palaavansa. On myös aiheellista valita omiin kykyihin ja kuntoon sopiva reitti, ja varsinkin lasten kanssa sellainen, jolta voi nopeasti vetäytyä olosuhteiden yllättäessä. Säätiedotus kannattaa tarkistaa ennen vaellukselle lähtöä. Keli saattaa saaristossa muuttua nopeasti huonoksi, joten mikäli säätiedotus ei näytä lupaavalta, kannattaa miettiä vaihtoehtoista ja helpompaa reittiä sillä hetkellä. On tärkeää olla tietoinen kokoajan missäpäin saarta liikkuu. Mikäli jotain yllättävää sattuu, avunantajien on helpompi paikallistaa vaeltajat. Shetlanti on valloittava ja persoonallinen. Sen luonto ihmeellinen ja historia todella mukaansatempaavaa. Shetlantia voi suositella kaikille ulkoilusta ja luonnosta innostuneille. Shetlanti kohtelee vieraitaan lämpimästi ja jokapaikassa voi kokea ihmisten leppoisan asenteen elämään. Shetlantiin pääsee kätevästi mantereelta lentäen tai lautalla.

Jaa tämä viesti: