Seikkailu orkneyn historiaan

Orkneyn saarella aikamatkailu on realistista. Orkneylla on sanonta että jos isket lapion maahan, voit todennäköisesti tehdä arkeologisen löydön. Saarella on tiheimpiä muinaisten alueiden keskittymiä koko euroopassa, ja uusia löytöjä tehdään jatkuvasti. Orkneyn neoliittisen kauden menneisyys ja viikinkien vaikutus henkii kaikessa. Orkneylaiset ovat syystäkin ylpeitä perinnöstään.

Orkney on yksi Unescon maailmanperintökohteista, ja sen merkittävimpiin muinaisiin argeologisiin kohteisiin kuuluu neljä aluetta; Skara Brae, Brodgarin kehä, Stennessin kivet ja Maeshowen hauta. Kaikki nämä kohteet sijaitsevat Orkneyn pääsaarella, joten niihin on helppo tutustua. Nämä monumentit auttavat ymmärtämään saarella aikoinaan elänyttä neoliittista yhteiskuntaa ja miten hienostunutta historiaa he ovat jättäneet jälkeensä. Näissä paikoissa voi aistia menneisyyden läsnäolon ja antautua mystiikan ja historian vietäväksi.

Seikkailu orkneyn historiaan
Seikkailu orkneyn historiaan

Viikinkien saari

Viikingit asettuivat Orkneylle 800-luvulla, samaan aikaan kuin naapurisaarille Shetlantiin. Myös täällä on selkeästi esillä viikinkien voimakas vaikutus nykypäivän elämään. Paikannimet ja selkeä geneettinen yhteys viikinkeihin on yhä olemassa, moni paikallisista on tutkitusti näiden pelottomien scandinaavien jälkeläisiä. Orkneyinga Saga-polulla voi seurata viikinkien jalanjäljissä tärkeille tapahtumapaikoille. Polulta löytyy selkeät opasteet kuhunkin paikkaan ja sen merkitykseen viikinkien kulttuurissa. Polun keskus löytyy Orphirista jossa sijaitsee pyöreä kirkko ja joka tunnetaan myös murhan näyttämönä. Viikinkien tärkeisiin paikkoihin kuuluu myös St.Magnusin kirkko, Dingieshowe eli viikinkien parlamentti sekä Egilseyn saari jossa St.Magnusista tehtiin marttyyri. Orkneyn ikonisin viikinkien aikaan liittyvä rakennus täytyy olla St.Magnusin Katedraali joka oli keskiaikana Orkneyn Jaarlikunnan keskus. Katedraalin lähellä sijaitsee myös Piispan Palatsi, jonka oletetaan olevan Piispa William “Vanhan” rakennuttama ja samalta ajalta kuin Katedraali.Orkneylla on lukuisia muitakin kiehtovia nähtävyyksiä historian nälkäisille, sekä monta persoonallista museota, joissa käymällä voi sukeltaa Orkneyn historiaan ja siihen vaikuttaneisiin tapahtumiin syvällisemmin.

Sota-ajan Orkney

Orkneylla oli merkittävä rooli molempien maailmansotien aikana. Näistä sekasortoisista ajoista muistutuksena maisemasta löytyy bunkkereita, vartiotorneja ja tykkialustoja. Orkneyn sota-aikojen historiaan kuuluvat tarinat urheudesta, toveruudesta, tragedioista ja järkkymättömästä sisukkuudesta. Italialaiselle sotavangille ja artistille, Domenico Chiocchettille annettiin tehtäväksi muokata kaksi vajarakennusta kappeliksi. Chiocchetti kantoi taskussaan äidiltään saamaansa kuvaa Madonnasta ja Jeesuslapsesta ja tämän kuvan hän ikuisti kappelin alttarin yläpuolelle. Chiocchetti oli niin taitava artisti, että vankileirin komentaja myönsi hänelle luvan taiteilla koko rakennus viehättävämpään asuun. Lamb Holmissa sijaitseva Italialainen Kappeli kuvastaa optimismia ja sovintoa ehkä kaikkein sielukkaimmin ja on ehdottomasti nähtävä Orkneylla vieraillessa. Kappelissa vierailee vuosittain 100 000 ihmistä.

Sota-ajan Orkney
Sota-ajan Orkney

Scapa Flown (merialue saarten välissä) rooli molemmissa sodissa on merkittävä. Se oli Britannian laivaston tukikohta ja sen edustalla koettiin monta dramaattista tapahtumaa, joista yksi traagisimmista tapahtui vuonna 1939. Saksalaisten sukellusvene upotti Britannialaisen sotalaivan “Royal Oakin” jonka mukana meren aaltoihin jäi yli 800 sotilasta. Tästä syystä Churchill rakennutti Scapa Flow:lle pengertiet jotka estivät merialueelle seilaamisen itäpuolelta. Nämä suuret ja tärkeät maamerkit tunnetaan nimellä Churchill Barriers.

Muuta Orkneysta

Pääsaarelle (mainland) pääsee melko vaivattomasti joko lentäen, vaikka Invernessistä (45 minuuttia) tai lautalla Gill’s Baystä (60 minuuttia). Jalkaisin liikkuville on myös lauttayhteys John O’Groatsista joka liikennöi toukokuusta syyskuuhun. Orkneylla on myös kolme satamaa, mikäli on mahdollisuus liikkua omalla veneellä.

Saarella viihtyy muutenkin kuin historian parissa. Orkneyn äänekäs ja värikäs luonto on aina läsnä mihin tahansa meneekin. Orkneyn luonto on niin suuri vastakohta kaupunkien olosuhteille, että se on varmasti yksi syy miksi Orkneylle aina palataan. Saaren puhdas ilma ja meren voimakas läheisyys on taatusti euforinen kokemus.

Jaa tämä viesti: