Salaperäisen japanin monipuolisuutta

Japani on porukkaa täynnä. Täällä tuntuu siltä, että koskaan ei voi olla yksin ja nauttia luonnosta rauhassa, mutta pitää olla uskallusta lähteä tutkimaan kaupunkien lähialueita, ja välillä hienoja luontoalueita löytyy jopa isojen kaupunkien keskeltä. Japanin luonto on hyvin erilaista meidän luontoon verrattuna, ja sen monipuolisuus tekee Japanin matkasta erittäin houkuttelevan. Seikkailu niinkin kaukana kotoa kuin yli kymmenen tunnin lentomatkan päässä on aina iso tapahtuma ja mahdollisuudesta matkustaa sinne on vaikea kieltäytyä, jos sellainen kerran löytyy.

Salaperäisen japanin monipuolisuutta
Salaperäisen japanin monipuolisuutta

Bambujen Ääniä

Bambut ovat nopeasti kasvava puulaji, joiden runko on erittäin pitkä ja melko tyhjä. Lehtiä on vain ylhäällä, ja isoksi kasvanutta bambua voisi ehkä verrata meidän mäntyyn. Bambuista on tehty musiikkisoittimia jo tuhansien vuosien aikana, ja Japanissa tämä puu on tärkeä kulttuurin osa. Vaikka tässä maassa on erittäin suuri väestöntiheys, reilusti yli 300 ihmistä neliökilometrille, luonnosta pidetään huolta ja sitä kunnioitetaan. Moni luonnollisesti kauniiksi muodostunut paikka on jo ihmisten koskettamaa ja näistä paikoista tulee yleensä kansallispuistoja, mutta parempi näin, kuin täysin ilman luontokohteita.

Bambujen metsä Sagano on oikea paikka siirtyä Japanin kaupunkimelusta hiljaiseen ympäristöön. Tuulen heilauttamien bambujen päästämä ääni rauhoittaa mieltä niin kuin luonnon äänet musiikin sijaan käytettyinä, ja tämä bambujen tekemä musiikki tunnistetaan koko maassa. Metsään päästään Kioto-nimisen kaupungin keskustasta ajamalla vain puolen tunnin matka länteen päin, ja hieman syvemmälle metsää mennessä voidaan päästä jo pois turistikameroiden tekemistä äänistä ja nauttia tuulen tekemästä musiikista, kun se heilauttelee bambujen lehtiä ja runkoja. Tuoksukin on erilaista:  pakokaasuille haisevien kaupunkien kanssa luonnon oikea tuoksu tekee aikamoisen kontrastin, ja nauttiminen raikkaasta ilmasta moninkertaistuu kaupunkireissujen jälkeen.

Autiomaisempaa Japania

Suuresta väestöntiheydestä huolimatta, Japanistakin löytyy näitä luonnollisia paikkoja, joissa pystyy rentoutumaan kaukana kaupunkiruuhkilta, tosin sinne on kyllä matkaa. Japanille kuuluva Hokkaido-saari, joka on pohjoisempi kuin niin sanottu ”varsinais-Japani”, on väestöntiheydeltään paljon ystävällisempi kohde luonnon ystävälle. Lukuisat kansallispuistot ovat enemmän luonnollisia kohteita kuin ihmisten tekemiä sivilisaation ihmeitä, ja täällä nähdään Japanin luonto kaikessa monipuolisuudessaan: lukuisat lintulajit, valtavat tulivuoret, isot rantakalliot ja rehevät metsät ovat tämän saaren tyypillistä maisemaa.

Autiomaisempaa Japania
Autiomaisempaa Japania

Suositeltavaksi kansallispuistoksi sanottakoon Shiretokon kansallispuistoa, joka perustettiin vuonna 1964 ja joka kuuluu nykyään UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Shiretoko sijaitsee Hokkaido-saaren pohjoispuolella ja vie kokonaisen niemimaan verran tilaa noin neljänsadan neliökilometrin pinta-alallaan. Tänne johtaa kunnollisia teitä ja julkinen liikennekin toimii, sillä Japaniin muualta saapuvat matkailijat eivät ole mitenkään ainoa kansan ryhmä, joka kaipaa välillä luonnon maisemia – varsinkin kun otetaan huomioon se fakta, että japanilaisilla ei ole mitään maarajoja muiden valtioiden kanssa ja lähtö ulkomaiden luontoon merkitsee aina joko laiva- tai lentomatkaa. Shiretokon kansallispuistosta löytyy muun muassa kuuma lähde, jonka luokse päästään tekemällä parin tunnin kävelylenkki maantieltä saakka. Kansallispuiston viereen on tietenkin rakennettu kaikenlaisia hotelleja ja muita majoituspaikkoja, ja teltan kanssa matkustaminen ei ole välttämättä paras ratkaisu, kun taas auton vuokraaminen sallii vapaan siirtymisen paikasta toiseen. Shiretokon muita upeita luontonähtävyyksiä ovat Shiretokon viisi järveä, joiden kirkkaille vesille päästään rakennettuja pitkospuita pitkin ja joissa ei saa telttailla. Pääsykin on rajoitettua tiettyinä kausina liittyen karhujen luonnolliseen aktiivisuuteen. Järvien ihmettelemisen sijaan suosittelisin lähteä katsomaan Kamuiwakkan ja Oshinkoshinin putouksia, joista jälkimmäinen on upea paikka nousta ylös ja nähdä merelle saakka, kun taas Kamuiwakkan lämmin vesiputous on vaarallinen nousupaikka ja siellä sattuu tapaturmia joka vuosi ihmisten yrittäessä kiivetä ylös. Joka tapauksessa, Japanin kansallispuistokulttuuri on aika pitkälle kehittynyttä ja paikalle saapuessa saa aina neuvoja, vihjeitä ja ohjeita, kuinka pitäisi käyttäytyä turvallisen reissun onnistumiseksi.

Jaa tämä viesti: