Pohjois-amerikan kaksi ihmejärveä

Onpa niitä järviä maailmassa erilaisia! Syviä, aavikon keitaille muodostuneita matalia, kirkkaita ja värikkäitä, isoja ja pieniä, metsässä tai vuoristoissa… Seikkailuja ja vaellustilaa riittää kaikille. Pohjois-Amerikka ei ole kaukana Suomesta sen järvillään: Suomessa järvien määrä on maan ehdoton vahva puoli, kun taas Pohjois-Amerikassa järvien kauneus ja monipuolisuus korvaa määrän.

Pohjois-amerikan kaksi ihmejärveä
Pohjois-amerikan kaksi ihmejärveä

Jäätikön Tekemää Kauneutta

Kanadasta, Albertan osavaltiosta, korkealta vuoristoista löytyy elävä järvi, jota ympäröivä maisema riippuu vuodenajasta ja siitä riippuu myös järven syvyys. Morainejärvi onkin nimensä mukaan moreenia täynnä: ympärillä olevien jäätiköiden sulaminen kesällä saa nopeat veden virrat kuljettamaan moreenia alas ja siitä johtuen järvi on joka kesä erilainen. Se täyttyy kesäkuun alussa ja juuri silloin sen vesi on safiirin väristä ja niin kirkasta, että pienetkin pohjassa olevat kivet ja puiden oksat erottuvat ilman mitään ihmeellisiä virityksiä ja sukelluksia. Itse järven lisäksi täällä nähdään koskemattomia metsiä ja lumisia vuorten huippuja, ja tämä kaikki vielä erittäin raikkaassa ilmassa ja täydellisessä rauhassa. Järvellä pystyy liikkumaan kajakillakin, jos sellaisen jaksaa ylös saakka kantaa, mutta siirtyminen kävellen näissä maisemissa on parasta. Järven lämpötilasta puhutaan erittäin alhaisesta, mutta suomalaisella sisulla veteen hyppääminen onnistuu vallan mainiosti, tosin sen jälkeen pitää kiivetä nopeasti takaisin veneeseen: järven lämpötila pyörii kymmenen celsiusasteen molemmin puolin.

Lake Louise
Lake Louise

Järven korkeuksiin joutuu nousemaan vähän vajaat kaksi tuhatta metriä, tosin läheisyydessä olevia kyliä ja pieniä asutuksia löytyy ylemmältä kuin nollatasolta. Lähin kylä on nimeltään Lake Louise ja siitä on neljäntoista kilometrin kävelymatka Banff-kansallispuistoon, josta Morainejärvi löysi itselleen sopivan paikan. Sanoisin, että kannattaa varustautua retkeilykamoilla, sillä yöpyminen paikallisissa hotelleissa tai leirintäalueilla saattaa tuntua yllättävän kalliilta; toisaalta, oman teltan kanssa matkustaessa täytyy kunnioittaa maan tapoja ja ottaa etukäteen selvää siitä, minne saa leiriytyä ja mitä paikkoja pitäisi välttää.

Värikästä Tunnelmaa

Tästä Yhdysvalloissa sijaitsevasta järvestä puhutaan useammin altaana kuin järvenä. Morning Glory Pool on saanut nimensä Yellowstonen kansallispuiston päävalvojan vaimon aloitteesta, kun hän huomasi järven muistuttavan kiertokasvikukkaa, jota englannin kielessä sanotaan aamun loistoksi. Altaan syvyys on 2220 metriä, mutta sitä ei kuitenkaan pidetä maailman syvimpänä järvenä vaan syvin järvi on edelleen Venäjän Siperiassa sijaitseva Baikal, jonka syvyys on kuitenkin reippaasti pienempi kuin Morning Glory Poolin. Syy on siinä, että tätä yhdysvaltalaista allasta on vaikea sanoa järveksi: sen halkaisija on vain noin neljä metriä ja veden lämpötila on melkein 70 celsiusastetta, ja se toimii myös geysirinä eli kuumalähteenä. Morning Glory Poolin edellinen luonnollinen purkautuminen tapahtui vuonna 1944, minkä jälkeen kuumalähde pakotettiin purkautumaan yhden kerran ja sen jälkeisissä yrityksissä ei enää onnistuttu.

Geysirin mielenkiintoisin puoli on siinä, että se muuttaa väriään. Aikaisemmin Morning Glory Pool on ollut erittäin kirkas ja vaaleansininen, mutta turistien huono suhtautuminen luontoon teki hommansa: lampeen heitetyt roskat saivat tukittua sen useat suonet, ja sen jälkeen geysirin purkautuminen tuli mahdottomaksi. Veden lämpötila laski nykyiseen tasoon, ja syanobakteerit löysivät lammesta sopivan asuinpaikan. Bakteerit ovat syynä siihen, että lampi vaihtaa väriään, ja tänä päivänä se on sisältä enemmän vihreä kuin sininen ja ympäriltä keltainen sekä punainen. Välillä vesi alkaa kiehumaan, mutta sitä ei kuitenkaan tapahdu usein ja geysirin luonnollista purkautumista joudutaan todennäköisesti odottamaan vielä vuosikymmeniä. Morning Glory Pool pysyy kuitenkin Yellowstonen kansallispuiston suosituimpana nähtävyytenä sen lukuisten muiden luontopaikkojen joukossa.

Jaa tämä viesti: