Pimeä, viileä ja satumainen

Luonnon ystävät voidaan helposti jakaa muutamaan luokkaan riippuen siitä, mistä tietty henkilö eniten tykkää. Jotkut ovat vuoristoihmisiä, toiset tykkäävät merestä, toiset aavikoista ja meikäläinen metsistä. Tiheän metsän hiljaisuus, viileys ja sieltä löytyvät puhtaat vesistöt ovat erinomainen yhdistelmä tuntea olonsa rauhalliseksi, turvatuksi ja harmoniseksi, kun on väsytty joko arkeen tai aktiiviseen matkustamiseen. Saksa on elämää täynnä, mutta sieltäkin löytyy sopiva paikka tällaiseen rennompaan ajanviettoon. Niin tiheään asutussa maassa se on kokonainen luonnon ihme, ja suuntaammekin Lounais-Saksaan paikkaan nimeltään Schwarzwald eli suomeksi sanottuna mustaan metsään.

Pitkän Historian Paikka

Schwarzwald on ison alueen nimi, ja se johtuu alueen rehevistä ja laajoista metsistä. Alue seuraa Reinjokea sen itäpuolella noin 160 kilometrin verran, ja leveimmillään Schwarzwald on vain 40 kilometriä. Kuten alkuun voisi ajatella, alueella ei ole pelkkiä metsiä vaan se on vuoristokokonaisuus, joka on vielä antiikin aikana toiminut roomalaisten ja germaanien maarajana ja sen jälkeen siirtyi muutaman kerran maalta toiselle. Arkeologisista löydöistä seuraa, että tällä alueella on louhittu hopeaa ja lyijyä Rooman ajoilta aina Keskiajan loppuun, mutta 1500-luvun alussa kaksi tekijää saivat alueen melkein kokonaan tyhjäksi: ruttoepidemia ja lukuisat talonpoikaisväen järjestämät vallankumousyritykset vaikuttivat koko Eurooppaan muutenkin, ja Schwarzwaldin alueella vaikutus oli erittäin huomattavaa. Alueen uusi nousu alkoi vasta 1600-luvun aikana, jolloin louhinnat aloitettiin uudelleen ja alueen väkiluku kasvoi jälleen.

Rhine River
Reinjokea

Irti Arjesta

Vaikka alueella asuu tänä päivänä paljon ihmisiä, se ei mitenkään kumoa Schwarzwaldin kauneutta. Saksalaisten hyvien tapojen mukaan täällä vallitsee puhtaus, mikä ei tosin ole suomalaisen turistin silmään mikään ihme; hiljaisuus ja upeat maisemat. Alueella on helpointa liikkua autolla tai polkupyörällä, jos on valmiutta ajaa isoja kilometrimääriä päivässä. Polkupyörä on hyvä vielä siinä mielessä, että tavallisten teiden lisäksi täältä löytyy useita polkupyöräreittejä vuoristoissa, joista korkeimmat löytyvät Schwarzwaldin eteläosasta ja korkein huippu on Feldberg 1493 metrin huipullaan. Autolla liikkuessa sen voi aina kuitenkin jättää vaelluksen alkupisteen parkkipaikalle ja lähteä tutkimaan alueen olemassa olevia polkuja, joista avautuu maisemia niin pieniin vesistöihin kuin myös uskomattoman vihreisiin metsiin ja kirkkaisiin järviin. Kuten aiemmin jo mainittiin, Saksa on aika tiheään asuttu maa ja telttapaikkojen kanssa saattaa tulla ongelmia, mutta niin kuin Itävallassakin, täällä on tapana vuokrata huoneita turisteille. Huoneita vuokraavat talot löytyvät yleensä zimmer-merkkejä etsiessä: niitä nähdään usein ja huoneen saatavuus selviää oveen koputtamalla. Paikallisväki on erittäin ystävällistä, ja jos halutusta talosta ei huonetta löydy, löytyy ainakin neuvoja minne kannattaa jatkaa matkaa kysymään vapaata tilaa.

Satumaista Taustaa

Schwarzwaldin maisemissa voi tuntea itsensä oikeaksi sadun sankariksi, ja tällä alueella vallitseva tunnelma onkin erinomainen satujen lukemiseen lasten kanssa. Satukirjailija Hauff ja Grimmin veljekset ovat käyttäneet Schwarzvaldin metsiä ja laaksoja satujensa tapahtumapaikkoina, ja he kävivätkin täällä silloin tällöin saadakseen inspiraatiota seuraavan teoksen luomiseen. Täältä löytyy pimeitä ja kosteita metsiä, joiden tyhjyys ja pimeys voi saada aikuisenkin ihmisen tuntemaan olonsa lapsellisen pelästyneeksi, mutta löytyy myös hienoja kukkivia laaksoja ja kotoisia maatiloja, joista voisi kuvitella, että siellä tapahtuu kaikkea saduissa kerrottua tänäkin päivänä.

Schwarzwaldin lukuisat vesiputoukset auttavat virkistäytymään pitkän kävelylenkin jälkeen, ja tänne pääsee myös talvella nauttimaan oikeasta jouluisesta satumaasta. Huippuihin ei välttämättä tarvitse aina kävellä, sillä joihinkin paikkoihin pääsee myös hisseillä, tosin niiden toimivuus kannattaa varmistaa etukäteen. Schwarzwald vie helposti mukanaan kokeneemmankin matkailijan, sillä paikan kauneus korostuu sen monipuolisuuden ansiosta: täältä löytyy niin vuoristoja kuin myös vesistöjä, metsiä, laaksoja ja vesiputouksia. Mitä vielä pitäisi olla?

Jaa tämä viesti: