Mammuteista kuvitellaan kaikkea

Mammuteista puhutaan aina käsittämättömän isoina eläiminä. Asia ei pidä paikkaansa suorassa merkityksessään, sillä mammutit olivat vain norsuja hieman isompia eläimiä, mutta sekä meidän arkikieleen että joidenkin luonnon ihmeiden nimityksissä käytetään apuna juuri mammutteja: niiden avulla pyritään selittämään, että joku asia on todella iso. Siis oikein iso. Mammuttipetäjät ovat ensimmäinen mieleen tullut esimerkki, ja niistä kirjoitin joskus aiemmin, mutta mammuttiluolista puhetta ei ollut vielä kertaakaan.

Mammuteista kuvitellaan kaikkea
Mammuteista kuvitellaan kaikkea

Mammuttien Luolia

Yhdysvaltojen Kentucky-osavaltiossa sijaitsee yksi maan lukuisista kansallispuistoista, tosin Kentuckyn tapaus on erikoisempi: kyse ei ole mistään vuoristoista eikä metsistä eikä edes aavikosta, vaan luonnon tekemistä luolista. Kansallispuisto on nimeltään Mammoth Cave, mikä tarkoittaa mammutin luolaa. Puiston pinta-ala on yli 200 neliökilometriä ja muiden Yhdysvaltojen kansallispuistojen tapaan, sitäkin hallinnoi National Park Service – siis se sama, joka hallinnoi myös Grand Canyon -kansallispuistoa ja muita Yhdysvaltojen merkittäviä luontokohteita. Mammoth Cave lisättiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1981. Mitä se siis on?

Mammoth Cave on suuri luolasto, joka on muodostunut luonnollisella tavalla. Se avattiin vuonna 1797, ja 1800-luvun alkupuoliskolla sieltä louhittiin kalsium- ja kaliumnitraattia. Vuonna 1839 eräs lääkäri osti luolaston omistukseensa pystyttääkseen siellä tuberkuloosisairaalan, mutta hänen yrityksensä epäonnistui. 1900-luvun alussa mammutin luolasto tuli suosituksi jo koko maassa ja Kentuckyn osavaltio tunnettiin muun muassa tästä luontonähtävyydestä. Lääkäriomistajan sukukin kuoli pikku hiljaa pois, ja Kentuckyn rikkaimmat asukkaat innostuivat ajatuksesta tehdä luolastosta kansallispuisto. Jo vuonna 1926 ilmestyi valtakunnallinen suunnitelma mammuttiluolaston kansallispuiston perustamisesta, mutta alueella oli paljon maatiloja ja siellä asui suuri määrä ihmisiä. Osin nämä kiinteistöt ostettiin pois valtion käyttöön hyväntekeväisyysrahoilla ja osin vietiin pakollisesti käräjäoikeuden kautta – eikä tilojen ja talojen omistajille maksettu korvaus ollut aina sitä, mitä sen lain mukaan piti olla. Luolasto on muodostunut sen mukaan, kun alueella suurissa määrissä esiintyvän hiekkakiven paksujen kerrostumien alla ollut kalkki oli peseytynyt pois, mutta hiekkakivikerrokset jäivät paikoilleen. Tarkasta luolaston pituudesta ei ole tietoa, ja joka vuosi speleologit avaavat uusia reittejä. Tutkitun osuuden pituus on noin 630 kilometriä ja syvyyttä on 115 metrin verran.

Jokaiselle Oma Vaihtoehtonsa

Luolastoon meneminen on aina tietynlainen seikkailu, sijaitsi se luolasto missä tahansa maailman pisteessä. Mammuttiluolasto on oiva paikka käydä aloittamassa siellä omat luolaseikkailut, sillä siellä on oikeasti vaihtoehtoja: aloittelijoille sopivat hyvin jo vuosikymmenien aikana järjestetyt kierrokset, joiden aikana kuljetaan vain valaistuja reittejä, kun taas kokeneemmille luolastojen ystäville on olemassa täysin valaisemattomia luolia, joista osa on aina uusia reittejä ja seikkailijat pääsevät avaamaan niitä ryhmäoppaan kanssa. Näissä luontoa lähemmissä, niin sanotuissa ”villikierroksissa” puhtaiden ja korkeiden luolien lisäksi joudutaan kulkemaan erittäin likaisia, kapeita ja matalia reittejä. 1990-lukuun saakka on ollut saatavilla myös vene-ekskursio maanalaista Echo-jokea pitkin, mutta sen toiminta lakkautettiin sekä sen huonon tuottavuuden että ekologisen häirinnän takia: kävijät vaikuttivat joen faunaan aika negatiivisesti, mutta jokihan haluttiin pitää alkuperäisessä kunnossaan, joten tämä ekskursio jätettiin luolaston valikoimasta pois.

Mammuttiluolastoon pääsee suhteellisen helposti, kunhan muistaa noudattaa Yhdysvaltojen National Park Servicen kotisivuilta löytyviä neuvoja. Niistä ensimmäinen on se, että paikalle tuloa suunnitellessa ei kannata varautua omien navigointilaitteiden suunnistustaitoon, sillä suuntana pitäisi olla puiston vierailijakeskus eikä sen liikenteeltä suljetut pienet väylät. Kierros on parasta varata etukäteen, sillä erityisesti korkean sesongin aikana lippuja on hyvin rajoitettu määrä halukkaiden määrään nähtynä, joten tämän kansallispuiston tapauksessa äkillinen ajatus päästä mammuttiluolaston viileään ja kosteaan ilmapiiriin ei välttämättä tuota tulosta, jos tullaan paikan päälle ilman matkan varsinaista suunnittelua.

Jaa tämä viesti: