Maistuu suolaiselta

Tänään suuntaamme katseet sekä Etelä- että Pohjois-Amerikan ihmeellisiin paikkoihin. Kaksi sinällään samanlaista, mutta samalla hyvin erikoista paikkaa vetävät viereensä turisteja maailman joka puolelta, ja näissä paikoissa voi nähdä sekä vanhoja luonnon ystäviä että suurille nopeuksille vannoutuneita hurjapäitä. Nämä paikat ovat suolatasankoja, jotka ovat käsittämättömän hurmaavia paikkoja: näemmekö usein sen verran laajoja litteitä pinta-aloja, että niistä avautuisi katseelle jopa maapallon muoto? Tuskinpa. Suolatasangoilla se on kuitenkin mahdollista jopa paremmin kuin täysin tyynessä meressä.

Bonneville: Ennätysten Paikka

Yhdysvaltojen Utah-nimisessä, mormonikulttuuristaan tunnetussa osavaltiossa, sijaitsee yksi sekä autoilijoille että moottoripyöräilijöille tärkeä paikka. Juuri täällä, Bonnevillen suolatasangolla järjestetään Vauhtiviikko. Se ei ole mikään kilpailu, ja osallistujat saavat kilpailla periaatteessa vain itsensä ja olemassa olevien ennätysten kanssa: täällä ollaan nimittäin rekisteröity nopeusennätyksiä jo 1900-luvun alusta. Paikan löysi täysin vahingossa tähän ympäristöön eksynyt Amerikan halki menevän polkupyöräilykilpailun järjestäjä vuonna 1896, ja paikallisväki näytti hänelle paikan heidän omana nähtävyytenään. Huhu melkein 17 tuhatta vuotta sitten kuivuneesta järvestä levisi maailmalle aika nopeasti, ja se pysyy tänäänkin monen hurjapään mekkana: täällä ollaan päästy ajamaan käsittämättömän suuria nopeuksia eikä ketään kiinnosta, millä reittisi ajat, kunhan turvallisuustarkastus on läpäisty. Sen lisäksi, että tänne tulisi testaamaan sekä omaa ajoneuvoa että myös omia hermoja, saapuminen onnistuu kävellenkin ja katsottavaa löytyy: ennätysajoihin osallistuu lukematon määrä kotimekaanikoita, joiden ajoneuvot ovat usein enemmän taideteoksia kuin moottorikäyttöisiä kulkuvälineitä.

Bonneville
Bonneville

Bonnevillen suolatasangolle tuleminen ei ole välttämättä sidottu ajoneuvo- ja nopeusintohimoon. Osavaltio Utah tarjoaa erinomaiset puitteet upeille kulttuuri- ja luontoelämyksille, sillä täällä vallitsee tähänkin päivään säilynyt mormonien kulttuuri ja ympäristö on erittäin monipuolista: vähän yli 210 tuhannen neliökilometrin pinta-alalta löytyy niin vuoristoja kuin Colorado-joen tasankoja, valtavia havumetsiä ja tietysti kansallispuistoja, joista kuuluisimpia ovat Arches ja Zion.

Bolivian Ylpeys

Bolivia on erittäin vihreän ja monipuolisen luonnon maa. Täältä löytyy sekä sademetsiä että täysin asumattomia vuorten huippuja, joiden sekaan on piiloutunut maailman suurin suolatasanko Salar de Uyuni. Tämä suolatasanko on yli 25 kertaa Yhdysvaltojen Bonneville-tasankoa suurempi pinta-alaltaan, ja täällä louhitaan suolaa kymmeniä tuhansia tonneja vielä tänäkin päivänä. Bolivia houkuttelee turisteja muun muassa tällä lumenvalkoisella tasaisella maisemallaan, mutta mitään ennätysajoja täällä ei virallisesti järjestetä, tosin halukkaita riittää: Etelä-Amerikkaan eksyneet matkailijat tulevat tänne useasta maasta kokeilemaan, mihin pystyy heidän rakastettu ajoneuvonsa ja millä nopeudella ei enää viitsi jarruttaa.

Bolivian lukuisten sademetsien ja Salar de Uyuni -suolatasangon lisäksi samoilta paikoilta löytyy myös niin kutsuttu junien hautausmaa. Rautatie chileläisestä Antofagasta-nimisestä kaupungista Boliviaan otettiin käyttöön jo vuonna 1873, jolloin hevosilla aikaisemmin kuljetettavat luonnonvarat alettiin kuljettaa junilla. Tyynenmeren sodan jälkeen osa Boliviasta ja Perusta siirtyi Chilelle, josta oli kotoisin sodasta syylliseksi sanottu yritys ”Antofagasta Nitrate & Railway”, ja siitä alkoivat erilaiset kyseisen junareitin seikkailut: osittain se myytiin, osittain siirrettiin kansan omistukseen ja niin edelleen. Rautatie toimii tänäkin päivänä erilaisia kuormia ja turisteja kuljettavana tärkeänä liikenneväylänä, mutta osa vanhoista junista on haudattu juuri Salar de Uyuni -suolatasankoon: niitä pystyy näkemään siellä tänä päivänä erittäin ruosteisina ja osan niistä melkein täysin tuhoutuneina muistutuksina näiden entisten Espanjan siirtomaiden välisistä sotasuhteista. Salar de Uyuni on upea paikka aloittaa Bolivian matka, sillä luonnon ystäville täältä löytyy mahtavia maisemia joka puolelta ja maa vetääkin helposti mukanaan vähemmänkin kokeneen seikkailijan.

Jaa tämä viesti: