Luonnonkaunis Nepal sopii muillekin kuin vuorikiipeilijöille

Nepal on matkakohteena uskomattoman monipuolinen, sillä samalla matkalla voi halutessaan vaeltaa maailman upeimpien vuorien ympäristössä, nähdä luonnonpuistoissa majailevia tiikereitä, kokeilla koskenlaskua ja tutustua paikalliseen kulttuuriin.

Nepal
Nepal

Lumihuippuisten vuorten keskellä

Maailman korkeimmista vuorista kahdeksan sijaitsee Nepalin alueella, joten vuorten ystävillä riittää tutkittavaa. Vaikka ei vuorenrinteitä haluaisikaan kiivetä, tuovat maisemaa ympäröivät vuoret tunnelmaan jotain todella maagista ja majesteettista. Maasta kuitenkin löytyy myös paljon muuta kiinnostavaa, joten aikaa kannattaa varata mm. arkkitehtuurin ihasteluun ja nähtävyyksien bongailuun. Tiibetinbuddhalainen kulttuuri on ystävällinen ja matkailijalle miellyttävä. Buddhalaiset rukousliput liehuvat tuulen mukana värikkäinä ja eksoottisina. Paikallisilla on mutkaton suhtautuminen esimerkiksi elävään jumalattareen ja demoneihin. Turistikin saa ainutkertaisen mahdollisuuden tavata halutessaan ihka oikean jumalattaren, sillä lapsijumalatar Kumari on tavattavissa Kathmandun kuninkaallisella aukiolla sijaitsevassa palatsissaan. Matkailija saa kuulla myös monta tarinaa vuoristossa asuvasta lumimiehestä.

Kaupunkimatkailua ja järvielämää

Useimpien matkailijoiden ensimmäinen etappi on pääkaupunki Kathmandu, joka onkin kiehtova paikka. Kathmandussa kannattaa tutustua myös historialliseen keskustaan, joka on todellinen aikamatka tai hyppäys keskelle fantasiaelokuvaa. Majoitusta löytyy jokaisesta budjettiluokasta, luksushotellikokemuksista kodikkaisiin majataloihin. Kathmandun lisäksi Patanin ja Bhaktapurin kaupungeissa kuluu sujuvasti muutama päivä vain kaduilla kulkien, nauttien paikallisesta ruoasta ja nähtävyyksistä. Kathmandun keskustastakin on mahdollisuus nähdä vuorien kaukaiset huiput, erityisesti kirkkaalla säällä. Paremman näköalan saa kiipeämällä läheisille kukkuloille tai jonkin korkeamman rakennuksen katolle. Jos siirtyy kaupungista hieman eteenpäin Kathmandun laakson reunalle Nagarkotin tai Dhulihelin kyliin, ovat vuoret jo lähes käden ulottuvilla. Pokharan kaupungista avautuvat puolestaan upeat näkymät Annapurnan vuoristoon. Lisäksi kaupungissa pääsee nauttimaan järvitunnelmasta ja rentoutua suomalaiselle tuttuun tapaan järven rannalla. Pokhara onkin mukava etappi rentoutumiseen Kathmandun vilinän jälkeen. Pokharasta voi tehdä myös lyhyempiä vuoristovaelluksia, jos ei aio suunnata Annapurnan tai Everestin perusleirivaellukselle.

Lyhyempiä vaelluksia, luontoa, tiikereitä ja sarvikuonoja

Parhaat vuoristonäkymät – jos ei siis suuntaa itse vuoristoon – tarjoaa alueella Bandipurin kylä, joka sijaitsee Kathmandun ja Pokharan välimaastossa. Kylässä elää vahvana perinteinen nepalilainen kyläkulttuuri ja siellä on huomattavasti vähemmän turisteja kuin isommissa kaupungeissa. Kylä on täynnä kauniita taloja ja ihastuttavia, kutsuvia kujia. Eläimistä kiinnostuneiden kannattaa suunnata vuoristojen juuressa sijaitseviin kansallispuistoihin, kuten Chitwaniin ja Bardiaan. Chitwan on Nepalin kansallispuistoista kuuluisin, erityisesti eksoottisten eläinten ystävien keskuudessa. Alueella tavataan jatkuvasti sekä tiikereitä että sarvikuonoja. Puistoon voi tutustua paitsi kävellen, myös jeeppisafarin matkassa. Chitwaniin matkustaa Kathmandusta 4-6 tuntia ja Pokharasta noin tunnin.

Bardian kansallispuistossa liikkuu vähemmän turisteja, sillä se sijaitsee selvästi hankalamman matkan päässä Kathmandusta. Samalla puisto tuntuu olevan paljon kauempana sivistyksestä ja kokemuksena se on hieman Chitwania autenttisempi. Bardia on luultavasti yksi maailman parhaista paikoista tiikerien bongaamiseen. Näitä majesteettisia kissoja voi nähdä etenkin kuumalla säällä lampien lähistöllä juomassa ja viilentymässä. Paras aika tiikerien ystävälle on suunnata luonnonpuistoon huhti-toukokuussa.

Nauti suorasta lennosta tai tee matkasta todellinen seikkailu

Suomesta helpoin reitti Nepaliin kulkee Finnairin suoralla lennolla Delhiin, josta matkaa voi jatkaa paikallisella lentoyhtiöllä Kathmanduun. Tämä on kuitenkin melko hinnakas vaihtoehto, sillä se vaatii usein myös ylimääräisiä yöpymisiä Delhissä ja lisäksi turistiviisumin. Lentää voi halutessaan myös Dohan tai Istanbulin kautta, jolloin ylimääräistä turistiviisumia ei tarvita ja samalla pääsee tutkimaan muita mielenkiintoisia kaupunkeja. Seikkailuhenkisemmät matkailijat voivat matkustaa junalla Moskovasta Mongoliaan ja jatkaa sieltä matkaa Nepaliin. Tämä on varmasti todella unohtumaton reissu, vaikka vaatii toki runsaasti aikaa ja suunnittelua.

Jaa tämä viesti: