Luonnon suuruus on loputonta

Yhdysvalloista jälleen kerran puheen ollen ne ihmiset, jotka ovat jo siellä käyneet, haluavat mitä todennäköisimmin palata takaisin vielä ainakin kerran tutustumaan maahan paremmin ja ne, jotka eivät ole vielä käyneet, jatkavat matkojen suunnittelua Pohjois-Amerikan mantereelle.

Jos matkalla on olemassa joitakin aikarajoja, suunnittelu tekee vain hyvää, sillä valmistautuminen erilaisiin seikkailuihin etukäteen voi auttaa säästää lomapäiviä, mutta jos aikalimiittejä ei ole olemassa, kaikki löytyy matkan varrelta itsestään niin kuin Yhdysvalloissa on tapana tapahtua. Joka tapauksessa, jos Yhdysvalloissa haluaa viettää pidemmän aikaa, Kaliforniassa tulee käytyä ja sen kautta melko varmasti myös sen upeassa Sierra Nevadan vuoristossa ja siellä sijaitsevassa mammuttipetäjä- eli sequoia-puistossa.

Jättimäistä Kauneutta

Meillä on tapana ihailla kaikkea luonnon luomaa, ja mitä isompia ovat ilmiöt, sitä enemmän ne tuntuvat vaikuttavan meihin suuruudellaan ja mahtavuudellaan. Näitä ovat vuoristot, valtamerien aallot, rajattomat metsät, voimakkaat virtaukset ja monet muut luonnon suuruudesta muistuttavat ilmiöt. Yksi paikka Kaliforniassa ansaitsee joka matkailijan huomiota, jos sinne on kerran jo eksytty, ja se on edellä mainittu sequoia-puisto. Mammuttipetäjän nimi ei ole syntynyt tyhjän päältä vaan se on ihan oikea mammuttipuu. Latinaksi sen nimi on Sequoiadendron giganteum, ja näiden puiden ainoaksi luonnolliseksi eli vapaaksi kasvupaikaksi on tähän päivään asti säilynyt vain Kaliforniassa sijaitseva Sequoian kansallispuisto. Sen luonnolliset asukkaat, nämä mammuttipetäjät, voivat kasvaa jopa yli 90-metrisiksi yksilöiksi. Pituuskasvu tapahtuu aika nopeasti, minkä jälkeen seuraa paksuuskasvu ja yhden mammuttipetäjän halkaisia voi helposti olla yli kymmenen metriä. Vaikka meillä on tapana pitää kaikkia metsäpaloja oikeina luontokatastrofeina, mammuttipetäjien kanssa tilanne ei olekaan ihan näin: metsäpaloissa muodostuu paljon tuhkaa, joka jää loppujen lopuksi maahan ja suo mammuttipetäjille erinomaisen kasvualustan täynnä juuri niille sopivia ravinteita.

Sequoia National Park

Retkeilyä Sivilisaatiossa

Yhdysvalloissa retkeilykulttuuri toimii aivan erinomaisesti. Vaeltajille on olemassa selkeitä ohjeita, opaksia, huollettavia luontopolkuja ja erilaisia sivilisaatiomaailman saavutuksia käytettäväksi myös kauemmissa paikoissa. Mitä oikeasti kannattaa muistaa Yhdysvalloissa retkeilemään lähtiessä on se, että isoille paikoille ei riitä yhden päivän aika eikä välttämättä kahdenkaan vuorokauden reissu: esimerkiksi Grand Canyon ansaitsee ainakin viikon verran huomiota, ja Sequoia-kansallispuisto ainakin parin päivän.

Sequoia-kansallispuiston välittömään läheisyyteen voi hyvin päästä bussilla, autolla tai moottoripyörällä. Retkeilijöiden käytössä on useampi parkkipaikka ja itse tie kansallispuistoon on jo oikea luontoelämys: mammuttipetäjät kasvavat korkeahkolla kukkulalla, ja sinne vievät serpentiinitiet ovat täynnä hienoja maisemia sekä adrenaliinipitoisia mutkia. Pääsy kansallispuiston alueelle autolla tulee maksamaan 30 dollaria, mutta bussilla tullessa sisäänpääsymaksua ei peritä. Bussiliikenne mammuttipetäjämetsään on järjestetty osavaltio Kalifornian voimin. Vaikka yhdysvaltalaiset päättäjät ylläpitävät luontokohteitaan erittäin hyvässä kunnossa ja suhtautuvat niihin säästäväisesti ja vastuullisesti, turismi ei ole täällä se asia, jota näkee kaikkialla. Tuntuu siltä, että yhdysvaltalaisten yhteinen mielipide on lähellä ajatusta ”onhan meillä vielä aikaa omaa maata pitkin matkustaa, ehdimme vielä”. Näin sequoia-puisto onkin melkein koko ajan aika tyhjää aluetta, josta löytyy tilaa niin aktiivisille ja seikkailutahtoisille retkeilijöille kuin myös invatuolilla kulkeville vierailijoille. Kansallispuiston sisäänkäynneissä on olemassa kylttejä, jotka antavat käsityksen sen kartasta, ja navigaatio jatkuu myös puiston sisällä: poluilla on olemassa erilaisia vaikeusasteita ja opaskylttejä seuraamalla päästään aina sinne, minne pyritään. Omasta mielestäni sequoia-puistoseikkailu onnistuu parhaiten, kun paikan päälle saavutaan joko omalla autolla tai moottoripyörällä ja sen jälkeen jatketaan matkaa kantamalla teltta ja makuupussi mukana: puiston alueelta löytyy useampia leirintäpaikkoja, ja herääminen keskellä jättiläispuumetsää on aikamoinen elämys niin luonnon ystävälle kuin tavalliselle kaupunkilaisellekin.

Jaa tämä viesti: