Kiipeäminen K2:lle

K2 on Pakistanin ja Kiinan rajalla, Himalajan vuoriston läntisessä osassa sijaitseva, 8 611 metriä korkea vuori. Se on maailman toiseksi korkein vuori Mount Everestin jälkeen.

Kiipeäminen K2
Kiipeäminen K2

Vaikeusasteeltaan se on kuitenkin vaikeampi kuin Everest ja K2:lla kuoleman riski on jopa 20%, Everestin riskin ollessa vain 3%. Moni on menehtynyt yrittäessään valloittaa tätä vuorta, jota pidetään ultimaattisena kiipeilykohteena. Jos mietit, mistä vuoren nimessä oleva K-kirjain tulee, tulee se sanasta Karakorum. Karakorum on koko vuoriston nimi, jonka toinen huipuista K2 on (toisen ollessa K1). Vuorelle kiipeäviä halukkaita on paljon ja ensimmäisen kerran sinne kiivettiin jo vuonna 1954. Kiipeily-yrityksiä oli ollut jo aiemmin, mutta kukaan ei ollut päässyt huipulle asti. Vuori löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 1856. Sille yritettiin kiivetä ensimmäistä kertaa vuonna 1902, mutta kiipeilijät pääsivät vain 6 525 metrin korkeuteen. Tuolloin ei ollut vielä kunnollisia kulkuvälineitä, joten kiipeilijöiltä meni kaksi viikkoa jo pelkälle vuorenrinteen alaosaan pääsyyn. Tuolloin ei myöskään ollut kunnollisia, säänkestäviä materiaaleja, jotka olisivat pitäneet kiipeilijät lämpiminä kiipeilyn ajan. Kiipeilijät viettivät vuorella yhteensä 68 päivää. Vuorta yrittivät vuosien varrella valloittaa useat eri kiipeilijät, päästen eri korkeuksiin, toisten myös kadotessa vuorelle. Viimein vuonna 1954, italialainen kiipeilijöiden ryhmä pääsi huipulle. Vaikeusasteesta johtuen K2:lle, joka kuuluu “kasitonnisiin”, on onnistunut kiipeämään yhteensä vain n. 300 kiipeilijää. Tämä on vähän verrattuna Mount Everestin 3700:n kiipeilijälukuun verrattuna. Näistä yksi on suomalainen Veikka Gustafsson. K2:n hän valloitti vuonna 1994. Mount Everestille hän oli kiivennyt vuotta aiemmin.

K2:n sääolosuhteet eri vuodenaikoina

K2 on vaikeusasteeltaan todella haastava. Sen sääolosuhteet koettelevat kokeneitakin kiipeilijöitä. Talvella lämpötila voi olla -50°C ja tuulet ovat todella voimakkaita, jopa 70 km/h. Tämä vaatii erityisen paljon sekä varusteilta että kiipeilijöiltä. Lisäksi on olemassa jäävyöryjen riski, johon on moni kiipeilijä menehtynyt. Vuoren rinteeseen muodostunut jääseinämä voi pettää yhtäkkisesti. Mikäli vuorikiipeilijä tarvitsee apua ja kuljetusta sairaalaan esimerkiksi paleltumien takia, ei helikopterikyytikään ole päivänselvyys. Kopteri ei pääse paikalle, mikäli sääolosuhteet ovat liian vaativat. Vuonna 2008 oli tilanne, jolloin italialainen vuorikiipeilijä Marco Confortola lennätettiin helikopterilla hoitoon hänen saatuaan pahat paleltumat jalkoihin ja käsiin. K2:lla sääolosuhteet voivat hyvinkin vaihtelevat. Säätiedotusten lämpötilat voivat heitellä 5-15 asteen verran ja sää saattaa muuttua dramaattisesti 5 minuutissa. Monet pitävät heinäkuun ensimmäisiä viikkoja parhaana ajankohtana lähteä kiipeämään, sillä silloin näkymä on usein selkeä. Myös onnettomuuksia on tapahtunut vähiten tuona aikana. K2:lle ei ole itseasiassa kukaan onnistunut kiipeämään talvella. Talviyrityksiäkin on ollut, mutta kiipeilijät ovat talvella päässeet vain reilun 7000 metrin korkeuteen hurjien tuuliolosuhteiden tehdessä kiipeämisestä lähes mahdotonta. Lisäksi kiipeilijät ovat saaneet paleltumia ja esimerkiksi 2002/2003 puolalaisten yrittäessä kiivetä vuorella talviaikaan, yksi kiipeilijöistä sai aivoödeeman. Venäläiskiipeilijöiden talviyritys 2011/2012 päättyi kiipeilijän kuollessa keuhkokuumeeseen ja sydämen pysähdykseen.

Kiipeilyreitit

Jos mietitään vuorella vallitsevia olosuhteita ja rinteiden vaikeusasteita, on Pakistanin puoleinen rinne helpompi kiivettävä kuin Kiinan puoleinen. Useimmat lähtevätkin kiipeämään Pakistanin puoleiselta rinteeltä. Vuoren eteläpuolelta lähtee huipulle kuusi eri kiipeilyreittiä. Näistä yleisimmin käytetty on nk. Abruzzi-harjanne. Tällä reitillä pidetään leiriytymispaikkaa yleensä 5 400 metrin korkeudessa. Reitti käsittää kivikkoa, lumi-/jääkenttiä ja muutamia teknisiä kalliokiipeilyalueita. Noin 70% kiipeilijöistä valitsevat tämän reitin. Ei ihme, sillä se tarjoaa ehkä parhaimman mahdollisuuden päästä huipulle. Jos olet kiinnostunut kiipeilystä, suosittelemme K2ClimbNetin verkkosivujen tutkimista.

Jaa tämä viesti: