Kiinan maisemissa osa 1

Harvemmin voimme kuulla tuttavilta matkailijoilta, että joku olisi lähdössä Kiinaan, varsinkin jos kyse on luontoihmisestä. Kiinaa ajatellaan tyypillisesti porukkaa kiehuvana valtiona ja suuri maan väestöntiheys on yleensä luontomatkailijan syy olla lähtemättä jonnekin, missä ihmisiä on enemmän kuin puita. Kiina on kuitenkin iso maa, ja sieltä löytyy paljon muutakin kuin sen pääkaupunki ja sitä ympäröivät asutukset. Kiinan luonto on erittäin monipuolista, ja siellä vietettynä loma ei tule ainakaan pitkältä tuntumaan. Lentokoneen laskeuduttua Pekingissä, mikä on oikea suunta?

Värillisiä Luonnon Ilmeitä

Luonto on kaunista niin monivärisenä kuin yksivärisenäkin, jos kyse on valtamerestä, lumesta tai aavikkohiekoista. Värikkäät maisemat ovat kuitenkin etusijalla, kun katsellaan valokuvia eri paikoista, ja tällaisia värikkäitä kuvia voi saada tehtyä Kiinassa hyvinkin paljon. Yksi kauneimmista Kiinan paikoista on luonnonsuojelualue nimeltään Jiuzhaigou, joka komeilee myös UNESCOn maailmanperintöluettelossa jo vuodesta 1992 lähtien.

Jiuzhaigou
Jiuzhaigou

Täällä on elämää ja täällä tapahtuu. Paikallinen luonto on tunnettu alppiruusuistaan ja bambuistaan, mutta niiden lisäksi myös paikan eläinkunta on huomion arvoinen: täällä liikkuu uhanalaisia isopandoja ja lumiapinoita sekä niiden lisäksi reilu sata lintulajia. Maisemat ovat sekä monipuolisia että suorastaan hämmästyttäviä: laakson lukuisat järvet vaihtavat väriään säännöllisesti riippuen lähinnä niiden pohjista löytyvistä mineraaleista, ja puiden lehtien väri syksyisin on keltaisesta punaiseen – niin kuin meilläkin, mutta puut ovat suomalaiseen silmään erikoisempia ja värivalikoima laajempaa. Täällä voi käydä oikeassa aarniometsässä ihmettelemässä, miten olemme vaikuttaneet omiin metsiimme Euroopassa ja nähdä uskomattoman kirkkaita järviä, joista kuuluisimpia ovat Joutsenjärvi ja Panda-järvi. Jiuzhaigou-alueelle voi päästä maateitse, mutta se voi välillä olla vaikeaa: bussimatka Tiibetin vuoristoalueelta kaupungista Chengdu tulee kestämään kymmenen tuntia, mutta pysyy silti turistien eniten käytettynä reittinä. Pääsee paikan läheisyyteen myös lentoteitse, kunhan muistaa varata liput etukäteen: saapumislentokenttä sijaitsee 3447 metrin korkeudessa ja sesonkiaikana se on turistireissuja täynnä.

Maalatut Kukkulat

Paikallisväki sanoo Danxian kansallispuistossa olevia vuoria maalatuiksi. Tämänkin paikan nimi löytyy UNESCOn maailmanperintöluettelosta, ja sieltä avautuvat maisemat ovat jokaisen taidemaalarin unelma: vuosien varrella tuuli ja vesisateet ovat muovanneet vuoristoja niin, että tänä päivänä matkailijat voivat nauttia kauniista värivaihtelusta sekä erikoisista muodoista kukkuloita katsellessaan. Tämä mielenkiintoinen ilmiö johtuu siitä, että paikan muodot syntyivät maanjäristysten ja muun tektonisen liikkeen seurauksena 24 miljoonaa vuotta sitten hiekkakivikerroksista sekä muista mineraaleista, ja veden sekä tuulen vaikutuksesta ne ovat tulleet näkyville värikkäinä kerroksina.

Maalatut Kukkulat
Maalatut Kukkulat

Vaikka tätä kansallispuistoa sen mahtavine maisemineen voisi rohkeasti sanoa koskemattomaksi luonnon ihmeeksi vielä parikymmentä vuotta sitten, tänä päivänä siellä joutuu vähän seikkailemaan yksin ennen kuin pääsee olemaan luonnon kanssa kahdestaan: kansallispuiston ympäristö on rakennettu nyt niin, että matkailijat pääsisivät tutustumaan alueen ihmeisiin melkein esteettömästi, minkä vuoksi sinne järjestetään bussimatkoja ja itse puistossa liikkuminen onnistuu rakennettuja polkuja pitkin. Kansallispuiston pinta-ala on kuitenkin kokonaiset 51 000 hehtaaria, mikä mahdollistaa retkeilyn yksinkin muistaen kuitenkin turvallisuusasiat: vieraan maan ja täysin toisenlaisen ympäristön luonto saattaa välillä yllättää niin kelillään kuin eläimillään. Hyvä paperikartta ja toimiva kompassi ovat toimiva yhdistelmä näillä seuduilla, sillä syvemmälle kansallispuistoon mennessä verkko pettää hyvin helposti. Danxian kansallispuistoon voi päästä useita erilaisia reittejä pitkin. Kaksi suosituinta kulkevat kuitenkin alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsevista kaupungeista: Zhangye ja Linze, joista on helppo päästä kansallispuiston eniten rakennettuun osaan. Seikkailuja halutessaan, puiston toiselta puolelta löytyy hieman tuoreempi osuus, joka ei ole vielä ehtinyt tulla koko maailman turistien suosikiksi, mutta siinä täytyy olla jo tavallista enemmän matkailuvastuuta ja haastevalmiutta.

Jaa tämä viesti: