Kiinan maisemissa osa 3

Voisi uskoa, että mikään iso järvi ei voi tuntua suomalaiseen silmään jotenkin erilaisena tai ihmeellisenä, onhan Suomi kuitenkin tuhansien järvien maa ja näemme niitä miltei päivittäin. Maailma on kuitenkin hyvin monipuolinen ja planeetalta löytyy muitakin huomion arvoisia järviä kuin Saimaa, ja yksi tällaisista jättimäisistä järvistä sijaitsee Pohjois-Kiinassa ja kantaa nimeä Qinghai.

Fjordeja Vai Hiekkarantaa?

Qinghai on Kiinan suurin järvi, jonka pinta-ala on reilut neljä tuhatta neliökilometriä. Järven rantaviiva ei ole rantalomailijalle kovin ystävällinen, ja se muistuttaa enemmän Norjan fjordeja kuin Karibian upeita valkohiekkarantoja. Vuorista tykkääville ihmisille paikka on kuitenkin erittäin mielenkiintoinen maisemiltaan ja ystävällinen retkeilymahdollisuuksiltaan: täällä voi tehdä paljon erilaisia vaelluksia alueen lukuisia polkuja pitkin ja unohtaa samalla yöpymiskysymykset, kunhan teltta kulkee mukana. Tilaa löytyy kaikille. Polkupyörälläkin pääsee ja hyvin, tosin välillä joutuu kantamaan.

Huashan
Huashan

Qinghai on myös linnuista kiinnostuneiden ihmisten kohtaamispaikka ainakin kesä- ja heinäkuussa, jolloin alueella voi nähdä kymmeniä erilaisia lintulajeja pesimässä tai lepäämässä muuttomatkansa aikana Lintujen saarella, joka sijaitsee järven länsipuolella. Kun pysytään alhaalla nousematta selänteisiin, alue on asuttua ja siellä voi tavata paikallista väkeä paimentamassa lampaitaan, mutta ylös noustuaan pääsee jo nauttimaan oikeasta luonnon koskemattomuudesta ja sen tekemistä ihmeistä. Järveä ympäröivä alue on helposti saavutettavissa: sinne pääsee nopeiten läheisestä Xining-nimisestä kaupungista bussilla eikä matka vie kahta tuntia enempää.

Oiva Paikka Luontoaktiviteetteja Kaipaaville

Luontoon on mahdoton kyllästyä tai väsyä. Välillä kuitenkin saatetaan haluta vaihtelevuutta vaihtamalla esimerkiksi polkupyöräily veneilyyn tai retkeily kiipeilyyn. Lijiang-joki menee kokonaisen Yangshuo-nimisen kaupunkikunnan halki Etelä-Kiinassa, ja tämä pieni kunta suo erinomaiset mahdollisuudet kaikenlaiseen urheiluun: niin turvalliseen kuin vaarallisempaankin, ja vuorottelu onnistuu ainakin kahden viikon aikana joka päivä, jos voimat saa riittämään. Vaikka nyt pyöritäänkin oikeassa kunnassa, jossa vierailee turisteja ja jossa luonnon kanssa kahdestaan oleminen tuskin onnistuu, täällä on katsomista ja tekemistä. Yksi suosituimmista luontonähtävyyksistä on niin sanottu Moon Hill eli suomeksi sanottuna Kuukukkula, joka sijaitsee alle kymmenen kilometrin matkan päässä kaupungin turistikadulta mitattuna ja joka on ehdottomasti nähtävä, jos Etelä-Kiinaan aikoo mennä. Yangshuon lukuisat aktiviteettipalveluita tarjoavat yritykset vievät matkailijan mitä kauniimpiin paikkoihin, ja näitä palveluita kannattaakin hyödyntää ennen kuin lähtee seikkailemaan itsenäisesti: on erittäin hyvä tapa tutustua alueeseen ensin paikallisten opastuksella ja vasta sitten mennä tekemään rohkeampia vaelluksia.

Kiinan Ehdoton To-Do

Jos joutuisin valitsemaan, minne menisin ja mitä tekisin Kiinassa ja minun pitäisi valita vain yksi aktiviteetti, vastaukseni on nopea ja varma: Huashan. Juuri täältä, Koillis-Kiinassa sijaitsevalta vuorelta tulee maailman upeimpia valokuvia ja juuri täällä adrenaliini täyttää pään luontoaktiviteetin kautta niin, että hengitys tulee tiheämmäksi ja sydän hakkaa useammin. Reitti vuoren huipulle on nimittäin maailman vaarallisimpia, ja sitä seuraava vuorelta avautuva maisema on enemmän kuin sopiva palkinto kaikille jaksaneille. Upeita näkyjä tulee olemaan myös matkan varrella, mutta pysähtymisen ja erityisesti valokuvaamisen kanssa täytyy olla erittäin tarkkana: alas katsoessa voi tuntea pientä huimausta, ja yksikin väärä liike saattaa lopettaa koko reissun – ei siis sitä ylös menevää tietä vaan koko elämän reissun. Toisaalta, tällaisen ympäristön näkeminen on kyllä sen arvoista.

Kiinan Ehdoton To-Do
Kiinan Ehdoton To-Do

Kiina jää harmittavan usein matkasuunnitelmiemme ulkopuolelle – ja turhaan. Kiinassa on edustettuna monta kulttuuria ja luonnon monipuolisuus on suorastaan kadehdittavaa, joten miksi emme lähtisi tutustumaan siihen enemmän? Sanoisin, että aika heittää ennakkoluulot pois on alkanut jo kolmekymmentä vuotta sitten ja jatkuu edelleen.

Jaa tämä viesti: