Kiinan maisemissa osa 2

Mikä muu luonnon itsensä ilmaisu saa meidät jälleen innostumaan planeettamme suuruudesta ja kauneudesta? Uskomattomat maisemat ovat aina olleet toimiva asia, niin kuin luonnon liikkeetkin: valtameren aaltojen katselu tai seuraaminen, kuinka tuuli kyykyttää Patagonian puita… Luonnolla on olemassa yksi erittäin toimiva inspiraatiolähde ihmisille. Tarkoitan luonnon päästämiä ääniä, joita ilman mikä tahansa maisema jää epätäydelliseksi. Se koskee myös metsien hiljaisuutta, joka on sinällään myös luonnon ääntä.

Aavikko Puhuu

Ja siirrymmekin taas aavikkoon, tällä kertaa Gobi-nimiseen jättiläiseen, joka on kolmanneksi suurin kuuma autiomaa-alue maailmassa ja jota pystyy katsomaan niin Kiinan kuin Mongoliankin suunnasta. Täällä kasvaa vain saksaul-puuta, joka on muutenkin tämän alueen ihme, sillä muuta kasvillisuutta aavikossa ei juuri esiinny. Hiekkaa ja ehkä joitakin teitä muistuttavia suuntia täynnä paikka vie matkailijan mukanaan ihmettelemään, mitä temppuja on luonto planeetallamme tehnyt ennen kuin pääsimme tänne asumaan. Hiekkadyynit ovat aina näyttäviä, ja aavikko houkutteleekin viettämään täällä suunniteltua enemmän aikaa: yöllä on pakkasta, jota on päästy jo ikävöimään, ja aamulla maiseman pitäisi olla taas erilainen, sillä dyynien muuttuvat varjot sekä tuulen liikkeet muokkaavat ympäristöä huomattavasti. Tähtitaivas näkyy aavikossa öisin käsittämättömän läheltä: tulee sellainen tunne, että tähdet katsoisivat sinua silmiin ollessaan aivan kasvojesi edessä eikä tuhansien valovuosien matkan päässä.

Aavikko Puhuu
Aavikko Puhuu

Kiinalainen Dunhuang-kaupunki sijaitsee Kiinan Gobissa hyvin lähellä Mongoliaa, ja kaupunki on rakennettu keitaalle. Dunhuangista voi katsoa dyynejä, joiden muoto muistuttaa kultaista lohikäärmettä, ja dyyneille pääsee kävelemällä noin viisi kilometriä lohikäärmeen suuntaan. Syynä kävelemään dyyneille saakka on niiden päästämät äänet: näissä paikoissa on tapana puhua laulavista hiekoista, ja niistä on olemassa useita satoja legendoja sekä Mongolian että Kiinan kulttuureissa. Dyynit päästävät urkuja muistuttavia ääniä silloin tällöin, ja ääni on aika kovaa: välillä se kuuluu jopa kaupunkiin saakka ja saa turistit kysymään paikallisilta, onkohan kaikki kunnossa? Ennen tieteellisen vastauksen löytöä selityksiä oli monenlaisia, mutta ainoaksi oikeaksi muodostui seuraava: hiekka liikkuu joko tuulen tai ihmisen häiriköimänä, ja pienten hiekkakivien kitka muodostaa erittäin hiljaisia ääniä. Kuuluvien äänien voimakkuus perustuu siihen, että kaikki pienet äänet pääsevät kaikumaan tässä ympäristössä ja sen myötä vahvistuvat välillä erittäinkin koviksi.

Gobi Ja Sen Ihmeet

Aavikoilla on tapana yllättää ihmiset. Kun metsältä tai vuorelta odotetaan erittäin paljon jo reilusti etukäteen, aavikolta ei odoteta yleensä mitään muuta kuin aavikkoa ja ihmetellään jokaista elämää muistuttavaa ilmiötä. Gobissa matkailijan yllättää puolikuun muotoinen järvi Yueyaquan, joka on pysynyt aavikossa täysin muuttumattomana jo satoja vuosia ja joka ilahduttaa matkailijoita sen ympärillä olevalla kasvillisuudella. Järvelle on tietysti rakennettu pienempiä ja isompia taloja, mutta niiden määrä on niin vähäinen, että järvi näkyy kauas. Kiinan hallitus on jo 1970-luvulla tehnyt erilaisia päätöksiä järven säästämisestä sen kuivumista peläten, ja nykypäivänä järven läheisyydessä ei esimerkiksi saa tehdä porakaivoja. Vanha, useita kymmeniä vuosia sitten viljelyelämää helpottavaksi rakennettu pato myös purettiin.

Suosittelisin lähteä Gobiin heti Etelä-Amerikassa sijaitsevan San Pedro de Atacaman jälkeen, sillä ne ovat kaksi täysin erilaista aavikkoa maapallon eri puoliskoilla ja niiden toisiinsa vertaaminen on huippumielenkiintoista: tähtitaivas on erilainen, sää on täysin erilainen, maisemat ja niiden muodostuminen sekä muuttuminen herättävät paljon kysymyksiä ja keitaat ovat myös hyvin erilaisia. Gobi on kuitenkin karumpaa aluetta, joka ei välttämättä anna anteeksi kaikkia virheitä, kun taas Chilessä sijaitseva San Pedro de Atacama sallii pienet leikit sen alueella ja hymyilee positiivisille matkailijoille takaisin.

Jaa tämä viesti: