Karu ja kaunis Alaska kutsuu elämysmatkailemaan

Alaskan luonto hakee vertaistaan ja tämän takia tämä Yhdysvaltojen suurin ja pohjoisin osavaltio onkin monen elämysmatkailijan listalla. Alaskasta löytyy mm. korkeita vuoria, vuonoja ja upeita kansallispuistoja. Luonnossa voi seikkailla vaeltaen tai kokeilla jotain alueen moninaisista aktiviteeteista. Oikeilla varusteilla Alaskassa voi seikkailla vuoden ympäri, eikä tekeminen lopu kesken.

Alaska
Alaska

Alaska sijaitsee Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla, erillään muista osavaltioista. Alaskassa on useita erittäin pieniä kaupunkeja, joista osassa asukkaita on vain muutama sata. Osavaltion pääkaupunki on Juneau, joka on kuuluisa kultakaivoskaupunki, mutta jossa on varsin vähän asukkaita. Juneau on myös vaikea saavuttaa, sillä se on erillään muusta osavaltiosta ja paikalle pääsee vain autolautalla tai lentokoneella. Tämän takia pääkaupunki jää monelta matkailijalta välistä. Jos aikaa riittää, visiitti kuitenkin kannattaa. Juneau on upeiden vuorten ja jäätiköiden ympäröimä. Eniten asukkaita Alaskassa on Anchoragen kaupungissa, jonne myös monet matkailijat ensimmäisenä suuntaavat ja jonne kansainväliset lennot laskeutuvat.

Seikkaile vaikka ympäri vuoden

Ensimmäinen mielikuva Alaskasta voi liittyä karuun ilmastoon, mutta itseasiassa ainakin suomalaiselle sää on varsin tutun oloinen. Kesällä yötkin ovat valoisat ja keskilämpötila pyörii 20 asteessa. Toisin kuin Suomessa, sää on yleensä kuiva ja näin myös erittäin miellyttävä. Kesäisin alue täyttyy festivaaleista ja tapahtumista. Kylmintä on tietenkin talvella ja erityisesti tammikuussa, jolloin ilmasto vastaa Suomen talvea. Talvellakin alueella voi matkustaa, mutta tällöin erityisesti on auto tarpeen. Talvisin osavaltion sisäiset bussit eivät kulje ollenkaan.

Luontomatkailijan sielu lepää

Alaskaan on suunnattu jo historian havinassa osavaltion luonnonrikkauksien ja erityisesti kullan takia. Kullanhuuhtojia paikalle osuu enää harvakseltaan ja näissäkin on suuri osa elämysmatkailijoita ennemmin kuin rikkauksien etsijöistä. Kullan lisäksi Alaskasta löytyy mm. hopeaa, kuparia, platinaa ja öljyä. Nämä ovatkin Alaskan tärkeimmät vientituotteet ja takaavat suuren osan elannosta.

Alaskaan suuntaavat yleensä nimenomaan luonto- ja elämysmatkailijat, eikä ihme, sillä osavaltiossa on silmänkantamattomiin upeita maisemia ja puhdasta luontoa. Shoppailemaan tai löhölomalle Alaskaan sen sijaan ei kannata suunnata, sillä suuria ostoskeskuksia ei alueelta löydy. Sen sijaan matkailijaa odottavat kahdeksan kansallispuistoa, esitellen monipuolisesti Alaskan villiä luontoa. Kaikista kansallispuistoista voi kysellä myös opastettuja kierroksia tai aluetta voi tutkia omatoimisesti. Kansallispuistoissa matkailija voi nähdä laajan kirjon villieläimiä ja toisinaan jopa harmaakarhun.

Eniten saat irti, kun suunnittelet matkan etukäteen

Talviaikaan Alaskassa pääsee ihailemaan jäätiköitä, joita voi joko katsella kauempaa tai kokeilla jääkiipeilyä tai muita talven aktiviteetteja. Kennicottin jäätikölle järjestetään eri pituisia ja tasoisia vaelluksia. Vuorikiipeilijät taas innostuvat McKinleyn vuoresta, joka on Pohjois-Amerikan korkein. Sen rinteillä voi käydä patikoimassa, vaikka ei varsinaisesti kiipeilystä innostuisikaan. Kesällä kulkeminen on kuitenkin helpompaa, sillä leiriytymispaikkoja on enemmän, eikä reittiä tarvitse suunnitella aivan niin tarkasti etukäteen. Kesäisin suosiossa ovat etenkin melonta ja maastopyöräily ja luontoa pääsee halutessaan tutkimaan myös hevosen selästä.

Ihastu arktiseen merielämään

Alaska on tunnettu myös risteilyistään, joilla voi päästä näkemään paitsi haita, merileijonia ja saukkoja, myös valaita. Risteilyt ovat yleensä aivan unohtumaton kokemus ja meri onkin olennainen osa Alaskan viehätystä. Halutessaan matkailijat pääsevät kokeilemaan myös syvänmerenkalastusta, joka on monelle suomalaiselle varsin eksoottinen kokemus.

Alkuperäiskansojen kulttuuri on kiinnostavaa koettavaa

Alaskassa paikalliskulttuuri elää vahvana ja alueella elää myös runsaasti alkuperäiskansojen edustajia. Koko Amerikan pohjoisimmassa pisteessä Barrow’ssa sijaitsee Alaskan suurin eskimokylä. Barrow tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua metsästäjäkulttuuriin ja eskimoiden historiaan ja nykypäivään. Hyvä aloituspiste kierroksella on kylässä sijaitseva Inupiat Heritage Center.

Jaa tämä viesti: