Kanadan Kalliovuorten kupeessa patikoijan mieli lepää

Kanada on upea ja monipuolinen luontokohde ja erityisesti Kalliovuorten kupeesta löytyy kaikki, mitä luonnossa vaeltaja voi toivoa. Kanadan suosituimpaan kansallispuistoon Banffiin pääsee helposti läheisistä kaupungeista, eikä vierailua tarvitse välttämättä suunnitella kovinkaan paljon etukäteen, sillä alue palvelee matkailijoita hyvin.

Kanadan lounaisosassa sijaitsevat Kalliovuoret ovat komea vuorijono, joka levittäytyy Brittiläisen Kolumbian ja Albertan provinssien rajoille. Vuoret ylittävät Yhdysvaltojen ja Kanadan rajan, mutta niiden luonne on Kanadassa varsin erilainen kuin naapurimaassa. Kanadassa vuoria peittää paksu jääkerros ja vuoret ovat muodoltaan täydellisen teräviä korkeine huippuineen. Vuorten väliin jää U-kirjaimen muotoisia laaksoja, jotka erityisesti Kanadassa ovat oma kuuluisa nähtävyytensä. Vuorimaisemista pääsee nauttimaan jo silloinkin, kun alueen halki ajaa autolla. Nämä henkeäsalpaavat maisemat kuitenkin kutsuvat pysähtymään ja alueella sijaitsevien Banffin ja Jasperin kansallispuistoissa riittää vaellusreittejä joka makuun.

Banffin kansallispuistossa riittää tutkittavaa

Pelkästään Banffin kansallispuiston alueella on noin 1 600 kilometrin verran hoidettuja reittejä. Matkan varrella näkee villieläimiä ja vaihtelevia maisemia. Tämä Unescon maailmanperintökohde onkin monen patikoijan ykkköskohde ja Kanadan suosituin kansallispuisto. Puiston valtava koko takaa sen, että turistimääristä huolimatta jokaiselle halukkaalle löytyy myös oma rauhallisempi alue. Toisaalta merkityillä reiteillä on turvallista vaeltaa, vaikka patikointikokemusta olisi hieman vähemmänkin. Vierailukeskuksesta löytää lisätietoa reiteistä ja niiden vaikeusasteista, kokeneet oppaat neuvovat asiassa mielellään. Banffin kansallispuisto sijaitsee aivan Calgaryn kaupungin läheisyydessä, joten sinne on helppo siirtyä päiväksi. Toki alueelta löytyy myös omia leirintäpaikkoja.

Banffin kansallispuistossa riittää tutkittavaa
Banffin kansallispuistossa riittää tutkittavaa

Monipuolista maastoa ja vaihtelevia vuodenaikoja

Banffin suosiota selittää ainakin se, että samalla alueella on suuri määrä erilaisia reittejä erilaisissa maastoissa. Patikoijalle avautuvat näkymät kirkkaina hohtaville järvialueille kuin vehreisiin laaksoihin ja tuuheisiin metsiin. Korkeammalla vuoristossa pääsee ihastelemaan myös jäätiköitä. Kalliovuorten asukkaisiin kuuluvat ainakin hirvet, sudet, karhut ja monenlaiset linnut. Kameraa ei kannata unohtaa matkasta! Ilma on ihanan raikasta hengittää ja puistossa pääsee todella irtautumaan kaupungin menosta ja stressistä.

Suosituin aika suunnata Banffiin ja muihinkin alueen kansallispuistoihin on heinäkuusta syyskuuhun, jolloin ilma on miellyttävän lämmin ja järville pääsee veneilemään mukavasti. Veneretkiä järjestetään yleensä aina lokakuun loppuun asti. Vuorilla ja laaksoissa saattaa säilyä lumipeite alueittain jopa kesäkuun loppuun asti. Kesäkuu onkin yleensä kosteinta aikaa kansallispuistossa viimeisten lumien sulaessa, mutta tällöin toisaalta kukat ovat kauneimmillaan ja vaelluksilla on mahdollista nähdä laaja kirjo eläimiä. Syksyisin ja keväisin osa vaellusreiteistä muuttuu todellisiksi mutalammikoiksi ja tällöin onkin viisaampaa patikoida reiteillä, jotka kulkevat lähellä Banffin kaupunkia ja erityisesti kaupungin eteläpuolella. Kaikkina vuodenaikoina kannattaa ennen reiteille suuntaamista tarkistaa, mihin aikaan pimeys laskeutuu ja varata tarpeeksi aikaa paluumatkaa varten.Lentolippujen ja majoitusten hinnat seurailevat sesonkeja, joten hintatietoinen matkailija suuntaa seudulle joko alkukesästä tai syksyllä. Syksyllä pääsee samalla ihailemaan upeaa väriloistoa ja toisaalta hieman viileämpi, mutta silti aurinkoinen sää sopii edelleen mainiosti puistossa kulkemiseen.

Matka jatkuu viereiseen kansallispuistoon

Banffin kansallispuiston vieressä sijaitsee Jasperin kansallispuisto, jonne pääsee Banffista Icefields Parkwayn maisemareittiä pitkin. Samalla saa luotua katsauksen koskemattomaan osaan. Jasper on pinta-alaltaan vielä Banffiakin suurempi ja maisemat ja eläimet muistuttavat toisiaan. Alueella liikkuu jonkin verran mustakarhuja, mutta puistonvartijat pitävät tarkasti huolta siitä, etteivät eläimet ajaudu liian lähelle reittejä tai asutusta. Myös Jasperista aukeavat näkymät Kalliovuorten suuntaan ja vaellusreittejä riittää, mutta paikalla on hieman vähemmän turisteja. Molemmat puistot ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia ja tylsiä maisemia ei reiteille osu.

Jaa tämä viesti: