Jäätävän upea

Yhdysvalloilla on ainakin kaksi varsinaisesta valtion alueesta kaukana sijaitsevaa osavaltiota, ja ne ovat toisiinsa nähden täysin vastakkaisia. Alaska ja Hawaii. Miten ne ovat ylipäätään liittyneet Yhdysvaltojen osavaltioiksi? Tätä asiaa voisi kysyä paremmin historiaa taitavilta ihmisiltä, kun taas luonnon ystäviä aihe ei välttämättä kiinnostakaan niin paljon kuin näiden osavaltioiden hienot maisemat.

Islannissakin
Islannissakin

Voi Nähdä Islannissakin, Mutta Erilaisia

Hubbard Glacier, tai suomeksi sanottuna Hubbardin jäätikkö, on yksi Alaskan lukuisista ylpeyksistä. Se houkuttelee turisteja maailman eri puolilta katsomaan jättimäistä jääkasaa ja kuulemaan sen ääniä, mitä toivotaan tapahtuvan aina ekskursion aikana: kun jäätiköstä irtoaa pienempikin palanen, se päästää erittäin kovaa ääntä ja se on kuultava ainakin kerran elämässä. Islannissakin pääsee jäätiköitä katselemaan, mutta mitä jos sanonkin, että toisella puolella maailmaa ne ovat erilaisia?

Hubbardin jäätikön alkupiste sijaitsee Kanadassa Logan-nimisellä vuorella. Siitä se ulottuu 122 kilometrin pituudellaan Disenchantment Bayhin eli Pettymyksen Lahteen ja Yakutat-lahteen. Sitä ennen jäätikkö sulautuu yhteen toisen jäätikön kanssa nimeltään Valerie, joka lisää jään määrää merkittävästi. Hubbardin alakerrosjäät ovat noin 400 vuotta vanhoja – suunnilleen sen verran aikaa tarvitaan, jotta jää siirtyisi Logan-vuorelta valtamerelle. Tällä hetkellä jäätikön ylemmät 67 kilometriä sijaitsevat Kanadan alueella ja alemmat 48 kilometriä Yhdysvalloissa. 1800-luvun lopusta jäätikön liike on ollut noin 17-18 metriä vuodessa.

Mielenkiintoista Faktaa

Hubbardin jäätikkö jatkaa kasvuaan koko ajan viimeisen sadan vuoden aikana. Vuoden 1986 toukokuussa se tuli ulos mereen sen verran, että blokkasi pääsyn Russel Fiordiin ja tällä tavalla muodostui niin kutsuttu Russel-järvi. Samana vuonna kesän aikana tämä uusi järvi täyttyi makeilla sulavesillä, ja sen pinta nousi 25 metriin valtameren pinnan korkeuteen nähtynä. Suolaisuuden vähentyminen vasta muodostuneen järven alueella uhkasi niin paikallista flooraa kuin myös faunaa: valtameren entiset asukkaat joutuivat täysin uusiin olosuhteisiin. Kesä päättyi, ja lokakuussa jäätikön luoma pato petti ja murtui. Seuraavan 24 tunnin aikana noin 5,3 kuutiokilometriä vettä palasi takaisin mereen ja Russel Fiordiin pääsy oli palautunut entiseen kuntoonsa. Tämä tapahtuma oli toiseksi suurin jäätikköjärvien rekisteröidyistä murtumista.

Suunnitteen samaa tapahtui myös keväällä 2002. Jäätikkö tuli taas niin ulos mereen, että sen sisältämä moreeni oli jälleen kerran blokannut pääsyn Russel Fiordiin. Elokuun lopussa, rankkasateiden kauden seurauksena, jäätikköjärven pinta nousi 18 metriä valtameren pinnasta ylöspäin ja vesi oli pessyt moreenit valtamereen. Jäätikön jatkuva kasvu tulee todennäköisesti vielä muutaman kerran toistamaan tällaiset temppunsa, ja jos Russel Fiordi eristetään taas kerran valtamerestä, sen vedet tulevat nousemaan jo merkittävämmin: jälleen muodostuneen järven vedet tulevat valumaan eteläpuolelle ja siirtymään Tyynimereen Situk-joen kautta, mikä tulee vaikuttamaan negatiivisesti niin joessa asustelevan lohen elinolosuhteisiin kuin myös paikallisen lentokentän kuntoon. Kesäisin sekä Hubbardin että Valerien jäätiköt sulavat, ja niistä irtautuu jäävuoria. Välillä niiden korkeus voi kasvaa jopa 10-kerroksisen talon korkeuden lukemiin, mikä vaarantaa meriliikennettä näillä alueilla.

Pääsy Onnistuu Helposti

Alaskaan pääsee niin lento- kuin junateitse, tosin jälkimmäisten käyttöä varten pitää ensin jotenkin saapua Pohjois-Amerikan mantereelle. Alaskan upeissa jäätiköissä on katsottavaa, mutta jos halutaan ihmetellä juuri tätä kasvavaa jättiläistä, voi ostaa laivalipun ja nauttia maisemista muiden turistien kanssa. Välillä laiva ei kuitenkaan pääse ihan helposti tai lähelle Hubbardin jäätikköä, mutta sen suuri koko sallii katsomisen jopa kilometrin etäisyydeltä: silloin tuskin joku asia jää huomaamatta, varsinkin jos kokeneen matkailijan kiikari kulkee aina repussa mukana.

Jaa tämä viesti: