Hiljaista ja puhdasta skotlantia

Mitä tulee mieleen Skotlannista? Edinburgh, hyvä viski ja erinomainen naudanliha ja tuskinpa mitään muuta, sillä Skotlannista ei yleensä puhuta paljon. Se ei ole mikään erittäin suosittu lomakohde, mutta kun käy siellä yhden kerran, haluaa varmasti palata takaisin. Netistä löytyy paljon tietoa Skotlannin vanhoista linnoista ja viskipaikoista, Glasgow’sta puhutaan kauniina kaupunkina Edinburghin kanssa, mutta mitä tapahtuu pohjoisessa – siellä, mistä ei puhuta eikä paljoa kirjoiteta?

Skotlannista
Skotlannista

Sateinen Saari

Iso-Britannia tunnetaan sateisena saarena ja asia pitää paikkansa. Itse menin sinne ensimmäisen kerran kesäkuun loppupuolella ja paikalliset sanoivat, että edelliset pari viikkoa paistoi aurinko, mutta nyt joutuu olemaan taas koko ajan sateessa. Olin menossa moottoripyörällä ja meikäläiselle sade oli yrittänyt tehdä enemmänkin kiusaa, mutta näiden paikkojen kauneus on korvannut märät ja kylmät hetken aivan täysin.

Saavuin Skotlantiin jo Englannin, Walesin ja Irlannin jälkeen lautalla. Suuntana oli Glasgow ja siitä pohjoiseen, minkä jälkeen minun piti palata takaisin etelään itärannikkoa pitkin ja sieltä laivalla Hollantiin. Irlannin ja Skotlannin välisellä laivalla tapasin skotlantilaisen miehen, joka oli myös menossa moottoripyöränsä kanssa, ja hän kertoi minulle paikallisista luontonähtävyyksistä ja paikoista, joissa oikeasti kannattaa käydä. Skotlannissa on olemassa heidän oma niin kutsuttu Route 66, joka kantaa erilaista nimeä ja menee Atlantin rannikkoa pitkin. Tien nimi on North Coast 500 ja luku viittaa mailimäärään: suunnilleen sen verran pääsee ajamaan ihastumalla samanaikaisesti ympäröiviin maisemiin.

Tuhansien Järvien Maa

Niin kuin Suomeakin, Skotlantia voi rohkeasti sanoa tuhansien järvien maaksi. Siellä järvet muodostuvat vuorilta sulavasta lumesta ja ovat yleensä pitkiä ja kapeita muodoltaan – niin kuin Norjan fjordit. Erittäin suosittu turistipaikka on Loch Ness, mutta kun siitä siirrytään vielä enemmän pohjoiseen, turistimäärä vähenee ja siellä pääsee nauttimaan ajasta luonnon kanssa kasvot vastakkain.

Tuhansien Järvien Maa
Tuhansien Järvien Maa

Pohjois-Skotlantiin on parasta mennä autolla, moottoripyörällä tai matkailuautolla. Asuntovaunu ei ole ihan sopiva näihin paikkoihin, sillä vuoristoihin pääsy saattaa tulla joko vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi, mistä yleensä varoitetaan vuoristotien alkupisteessä pienin liikennemerkein ja tietokylttein. Mitä enemmän siirrytään pohjoiseen, sitä vähemmän nähdään puita ja metsiä, joita Skotlannin keskiosassa on paljon ja ne ovat isoja. Pohjoisessa on taas vuoria, peltoja ja järviä, joita voi katsella vuoren huipulta ja ihmetellä niiden pintojen korkoeroja: kaksi vieressä olevaa järveä voivat olla niin erilaisissa korkeuksissa, että siihen on vaikea uskoa, kun olemme tottuneita tasaisempiin luontomme muotoihin. Pohjoisesta löytyy useita hienoja uimarantoja, ja Atlantin valtameri ei ole siellä hirveän suolainen. Uimarannat näyttävät paremmilta kuin Karibian parhaat lomakohteet, mutta lämpötila ratkaisee: kun olin menossa itse uimaan tai rehellisemmin sanottuna peseytymään valtamereen, ilman lämpötila on ollut alle 15 celsiusastetta ja veden lämpötila sitäkin matalampi. Sateiden määrä on huikea: paikallisväki on siihen tottunut ja niin voisimme sanoa mekin, että meillä sataa säännöllisesti, mutta tällaista sademäärää minä en Suomessa muista. Suunnitteen kaksi tuntia päivässä voi varata lenkkeilyyn, maisemien katseluun ja ympäristöön tutustumiseen, sillä loppuaika on hyvin todennäköisesti sateen aikaa. Asia voi olla toisinkin, mutta itse en lähtisi allekirjoittamaan faktoja aurinkoisesta Skotlannista – en ainakaan oman kokemukseni perusteella. Sanoisin, että Skotlannissa ei ole paljon varsinaisia luontonähtävyyksiä, mutta paikan luonto kokonaisuudessaan on jo itsenäinen nähtävyys. Kristallin puhtaat järvet, pienet vesiputoukset, vihreät metsät keskellä saarta ja loivat kukkulat Skotlannin pohjoisosassa luovat kaikki sellaisen kokonaisuuden, jota haluaisi palata katsomaan vielä ainakin yhden kerran.

Jaa tämä viesti: