Haetaan kylmää etelästä

Talvilomaa on aina niin kivaa viettää lämpimissä Etelä-Euroopan maissa. Etelään lähtiessämme olemmekin tottuneet siihen, että siellä on lämmintä – siihen saakka, kunnes aletaan puhua eteläisestä pallonpuoliskosta. Täällä asia onkin toisin: viileämpää ilmaa ja puhdasta vuoristoista laskeutuvaa vettä lähdetään hakemaan etelään. Eteläisellä pallonpuoliskolla kuukin kasvaa eri suuntaan eli sen ollessa C-kirjaimen muotoinen se ei pienene kuin meillä vaan kasvaa, ja toisinpäin. Myös vesivirtaukset muuttavat suuntansa päiväntasaajalla vastapäiväisestä myötäpäiväiseen.

Patagonian Maisemissa

Patagoniaksi kutsutaan aluetta, joka on Chilen ja Argentiinan jakama Etelä-Amerikan mantereen eteläosa. Maiden välinen raja kulkee Andien selännettä pitkin antaen matkustajille vain muutaman mahdollisuuden rajan ylitykseen. Kun katsotaan maapalloa satelliittikuvasta, voidaan havaita, että Patagonian alueella tilanne on täysin erilainen kuin Chilen pohjoisosassa: siellä valtameren rannikolla on pelkkää aavikkoa aina Andeille saakka, joiden takana piilevät vihreät Argentiinan ja Bolivian sademetsät, kun taas Patagoniassa Chilen alue on hyvin vihreää sekä jäätiköitä täynnä ja Argentiinan puoli on puolestaan keltaruskeaa aavikkoaluetta. Hyvin katkonainen, pienempiä ja isompia saaria täynnä Chilen Patagonian rantaviiva saattaakin muistuttaa meille Pohjoismaiden asukkaille Norjaa, mutta sen kaltaista se ei ole: Norjan alue on paljon tasaisempaa ja siellä on olemassa useampikin kulkukelpoinen tie, joita Chilen vuoria ja jäätiköitä sekä kansallispuistoja täynnä olevasta Patagoniassa ei valitettavasti paljoa esiinny.

Vesiliikenne Käyttöön

Päästäkseen ihailemaan Patagonian maisemia voi valita muutamasta vaihtoehdosta. Meikäläisen suosikki on tosin moottoripyörä, mutta etelään pääsee myös liftaamalla, laivalla, autolla tai vaikka polkupyörällä, jos on pitempi retki tähtäimessä. Polkupyörä on paras siinä mielessä, että sen kanssa voi hypätä Patagoniassa kulkeviin lukuisiin pienlaivoihin, jotka vievät matkustajia saarelta saarelle ja näin päästä Chilen pohjoisosasta sen eteläosaan käymättä kertaakaan Argentiinassa. Asia saattaa onnistua hyvällä tuurilla myös autolla tai moottoripyörällä, mutta niiden kanssa ei enää pääse pienemmille laivoille ja joutuu tekemään ainakin yhden pitkän ja kalliin, vähintään kolme päivää kestävän lauttareissun. Kun paikkaan ollaan kuitenkin todennäköisesti saavuttu nauttimaan näiden maiden maisemista, niiden katselu laivalta ei ehkä ole paras keino saavuttaa haluttu esteettinen nautinto, joten joudutaan menemään Argentiinan kautta – tosin sieltäkin löytyy niin katsottavaa kuin tutkittavaakin enemmän kuin tarpeeksi.

Patagonian
Patagonian

Luonnon ystäville Patagonia on oikea unelmapaikka. Väestöntiheys näillä alueilla on alle kaksi ihmistä neliökilometrille, minkä syyksi voi helposti päätellä paikalliset maisemat ja olosuhteet: täällä on olemassa enemmän meidän kuin Karibian talvea muistuttavia olosuhteita ja välillä sataa myös lunta. Kun Chilen pääkaupunki Santiagon yli kolmenkymmenen asteen päivälämpötila alkaa tuntua jo rasittavalta, Tyynenmeren rannikkoa pitkin menevä maantie on oiva ratkaisu päästä tutumpiin sääolosuhteisiin – ja uskomattomiin maisemiin. Vaikka välillä joudutaankin tappelemaan veneliikenteen ja Argentiinan rajabyrokratian kanssa, Patagoniassa vierailun mahdollisuutta ei kannata koskaan menettää. Patikointiretkillä voidaan nähdä jäätiköitä, kylissä voi sopia kalastusretkestä veneellä paikallisten kanssa sekä kiertää paikkoja kanootilla tai kajakilla, jos sellaisten vuokrapaikka sattuu matkan varrelta löytymään. Kajakilla voi kiertää tyyniä Patagonian vesistöjä ja seurata veneeltä ennen näkemätöntä ja maapallon pohjoispuoliskolla esiintymätöntä faunaa: täällä asuu kolme lajia pingviinejä marraskuusta maaliskuuhun; guanakoja ja heitä metsästäviä erilaisia puumia sekä erittäin pieniä, pohjoismaista silmää ilahduttavia pudu-nimisiä eläimiä, joita jotkut sanovat myös miniporoiksi. Vaikka vesiputouksia ja isohkoja vuoristoja esiintyy lähempänäkin kuten Norjassa ja Venäjällä, Patagonia on ehdottomasti suositeltava paikka käydä, jos tehokkaimmalta inspiroitumistavalta tuntuu luonto. Eihän asia ole koskaan maisemasta kiinni vaan ympäröivästä kokonaisuudesta, ja Patagonian alueilta löytyy sekä hienoja luontopaikkoja että niiden hauskoja ja meille hyvin eksoottisia asukkaita.

Jaa tämä viesti: