Grand Canyon on todella yksi maailman suurista luonnonihmeistä

Arizonan luoteisosassa sijaitsee yksi maailman kuuluisimmista nähtävyyksistä, Grand Canyon. Paikka on useimmille tuttu kuvista tai elokuvista, mutta maisemat ovat vielä huikeammat paikan päällä. Grand Canyon on yksi Yhdysvaltojen vanhimmista kansallispuistoista. Alue on perustettu vuonna 1893 ja se sai kansallispuiston arvon vuonna 1919.

Grand Canyon
Grand Canyon

Alue on keskellä erämaata, eikä mikään häiritse luonnosta nauttimista. Kanjonia ympäröivässä kansallispuistossa riittää reittejä tutkittaviksi, vaikka useammaksikin päiväksi. Polkuja pitkin kavutessaan törmää jatkuvasti ”Scenic lookout” -kyltteihin ja tämä todellakin pitää paikkansa. Pakkaa siis kamera mukaan!

Grand Canyon sijaitsee Colorado-joen varrella ja joen näkeekin virtaavan syvällä kanjonin pohjalla. Pituudeltaan Grand Canyon on 445 kilometriä ja leveydeltäänkin hieman kohdasta riippuen 6 – 30 kilometriä. Pudotus kanjonin pohjalle voi korkeimmista paikoista katsottuna olla jopa kaksi kilometriä. Ei ihme, että tämä upea luontokohde kerää vuosittain alueelle yli viisi miljoonaa vierailijaa.

Päiväretki vai pidempi vierailu?

Grand Canyonille suuntaavat hyvin eri tyyppiset matkailijat. Osa pysähtyy vain muutamaksi tunniksi ohikulkumatkalla tai päiväreissulla Las Vegasista, katsoo suosituimmat näköalapaikat ja ottaa pakolliset kuvat. Jo tälläkin tavoin Grand Canyon on vaikuttava kokemus ja varsinkin kanjonin etelälaidalta (South Rim) löytyy upeita näköalapaikkoja. Päiväreissuilla on kuitenkin turha odottaa, että pääsisi nauttimaan kanjonin kauneudesta kovinkaan rauhassa, sillä näköalapaikat toki houkuttelevat kaikkia muitakin sen päivän vierailijoita.

Grand Canyon 2

Paremman kokemuksen Grand Canyonin luonnonpuistosta saa viettämällä alueella ainakin yhden yön. Tällöin on mahdollista nähdä, kuinka kaunista luontoa ympärillä on. Saadakseen kunnollisen käsityksen siitä, kuinka monenlaista kasvillisuutta ja ilmastoa alueella on, täytyy laskeutua näköalapaikoilta reilusti alaspäin. Mikäli jatkaa lähemmäs pohjalla virtaavaa jokea, hahmottaa myös aivan eri tavalla, kuinka valtavia ympärillä kohoavat kallionseinämät ovat.

Yön yli vierailua puolta myös se, että upeimmillaan kanjoni on auringon noustessa. Yöpyminen tarkoittaa siis aikaista heräämistä ja puolinukuksissa näköalapaikalle könyämistä, mutta se on ehdottomasti vaivan arvoista. Yöt ovat pimeitä ja auringonnousu valaisee asteittain koko kanjonin, paljastaen sen moninaiset värit ja jylhyyden. Yöaikaan kannattaa puolestaan suunnata katse tähtitaivaalle. Täällä eivät kaupungin valot häiritse ja kirkkaana yönä tähtitaivas näkyy koko komeudessaan.

Kohti kanjonin pohjaa

Grand Canyonin kansallispuiston vaellusreitit ovat selkeästi merkittyjä ja lisäksi ne on jaoteltu haastavuuden mukaan. Alueen infokeskuksessa voi tutustua reitteihin ja katsoa, kuinka kauan niihin arvioiden mukaan kuluu aikaa. Erityisesti pidempää vaellusta suunnittelevan kannattaa lähteä matkaan ajoissa aamulla, sillä pimeyden laskeuduttua reitit käyvät vaarallisiksi. Päivälläkin matkailijan täytyy seurata tarkasti viittoja ja katsoa mihin astuu. Valitettavasti alueella tapahtuu melko usein myös vakavia onnettomuuksia, kun joku vierailijoista on päättänyt lähteä etsimään parasta näköalaa ja poikennut polulta.

Yhden päivän aikana pääsee keskimäärin kapuamaan puoleen väliin kanjonia ja takaisin. Tähän tarkoitukseen sopii esimerkiksi Bright Angel Trail, joka on vaativuudeltaan keskitasoa. Mukaan kannattaa pakata hyvät vaelluskengät. Lämpötilat vaihtelevat reitin aikana huomattavasti ja kanjonin pohjalla on kesäaikaan todella kuuma. Aivan kuumimmat kesäkuukaudet eivät olekaan paras aika vierailulle Grand Canyonilla.

Erilainen Grand Canyon -kokemus

Hauska tapa tutustua kanjonin monipuolisuuteen on myös muulilla ratsastaminen. Muulit kulkevat tottuneesti kanjonin kapeita polkuja ja säästävät toisaalta matkailijan jalkoja. Jos puolestasi haluat kulkea omin jaloin, mutta tutustua kanjonin vähemmän tunnettuihin osiin, voi tätä varten ilmoittautua oppaan vetämälle vaellukselle. Yksin näitä reittejä ei kannata lähteä yrittämään. Kanjonia on mahdollista ihailla myös helikopterin kyydistä. Adrenaliinia kaipaavat voivat matkata lautalla pitkin Colorado-jokea.

Jaa tämä viesti: