Euroopan reunalla

Olemme monesta elokuvasta nähneet useita kauniita paikkoja, ja Euroopassa nämä kohtaukset tulevat usein kuvatuiksi Norjassa: maassa, täynnä kirkkaita sinisiä fjordeja ja vihreitä metsiä kesäisin sekä häikäisevän valkoista lunta talvisin. Norja onkin mahtava paikka käydä jokaiselle luonnon ystävälle: maassa asuu hyvin vähän ihmisiä sen pinta-alaan nähtynä ja maisemista pystyy nauttimaan luonnon kanssa ilman mitään ympäröiviä häiritseviä tekijöitä.

Pohjoisen Karuja Näkyjä
Pohjoisen Karuja Näkyjä

Pohjoisen Karuja Näkyjä

Norjan eteläosa kiehuu elämää kesäisin eikä se johdu siitä, että paikallisväki olisi lomalla vaan enimmäkseen siitä, että fjordit ja maan monimuotoinen rantaviiva houkuttelevat sinne turisteja koko Euroopasta. Oddan läheisyydessä sijaitseva Trolltunga eli suomeksi sanottuna peikonkieli, Preikestolen eli valtava saarnastuoli, kapea ja mutkikas Trollstigen ovat matkailijoiden suosikkipaikkoja ja niissä pyörii väkeä vuoden jokaisena aikana, jolloin sinne on fyysisesti mahdollista päästä. Netistä löytyvät valokuvat, joissa joku istuu yksinäisenä luonnon ystävänä Trolltungassa fjordia tuijottamassa, ovat hyvin tehtyjä taideteoksia, sillä Trolltungan oikea korkeus on vain pari metriä vuoren pinnasta ja paikka on aina täynnä turisteja. Trolltungasta lähin kaupunki Odda vastaanottaa kaikki Trolltungaan menevät turistit lukuisissa hotelleissaan ja leirintäalueillaan, ja ne kannattaa varmistaa etukäteen: paikka on oikeasti ehkä jopa liiankin suosittu.

Hiljaisempaa ympäristöä kannattaa lähteä hakemaan pohjoiseen. Mitä enemmän liikutaan viileämpään suuntaan, sitä vähemmän tulee vastaan väkeä. Viileyskin on itse asiassa aika kyseenalainen asia: itse kävin ihmettelemässä Norjan fjordeja ja sen jälkeen pohjoisen maisemia heinäkuun lopussa, ja etelässä keli on ollut koko ajan erittäin sateista ja kylmää, kun taas pohjoiseen siirtyessäni pääsin nauttimaan kesäisestä auringosta ja koskemattoman luonnon maisemista. Norja on onneksi parempi paikka matkustaa autolla, moottoripyörällä tai polkupyörällä kuin vastakkaisella maapallon puolella sijaitseva Chile, jonka yhtä ”revittyyn” rantaviivaan ei päästy vieläkään rakentamaan teitä, kun taas Norjassa voi liikkua hyvin sen pienempiäkin maanteitä pitkin ja käyttää lauttaliikennettä tarvittaessa. Lauttaliikenne maksaa, mutta toimii erittäin hyvin.

Kameran Kautta Katsottuna

Vaikka Norjan pohjoisosan maanteiltä ei siirrytäkään syvemmälle metsiin tai korkeammalle vuoristoihin, maisemia riittää. On hyvä muistaa, että kameran kautta katsominen ei ole välttämättä paras matkailutapa, ja välillä sen voi jättää käsistä pois ja mennä nauttimaan raikkaasta ilmasta ja hiljaisuudesta. Välillä Pohjois-Norjaa ajaessaan voi pysähtyä ihastelemaan paikkoja ja löytää itsensä niin tyhjästä paikasta, että kuullaan kun kärpänen lentää viiden metrin päässä. Tällaista oikean erämaan hiljaisuutta ja sen niukkaa kasvillisuutta sekä upeita näkyjä Jäämerelle Norja on valmis tarjoamaan jokaiselle turistilleen.

Nordkapp
Nordkapp

Yksi suosituimmista paikoista Pohjois-Norjassa on Nordkapp, jota virheellisesti pidetään niin Norjan kuin koko Euroopankin pohjoisimpana pisteenä. Asia ei kuitenkaan ole ihan näin, sillä oikea pohjoisin paikka on nimeltään Knivskjellodden, mutta sinne ei pääse kuin kävellen tai polkupyörällä ja se sijaitsee puolitoista kilometriä pohjoisempana kuin turistipaikaksi rakennettu Nordkapp, jossa on olemassa kokonainen vierailijakeskus täynnä matkamuistokauppoja, pikkukahviloita ja muuta kaupallista toimintaa. Nordkapille vie uskomattoman kaunis tie, jota ajaessa Jäämeri jää oikealle puolelle ja vasemmalla näkyy upeita kallioita; vielä yksi mielenkiintoinen tien osuus on merenalainen tunneli, jonka pituus on noin kymmenen kilometriä. Jos kuitenkin halutaan oikeaa pohjoispistettä, kannattaa suunnata juuri Knivskjelloddeniin: siellä pystyy jo rauhassa katselemaan loputonta Jäämerta ja tuntea olonsa erittäin pieneksi ja turvatuksi luonnon ja koko maailman kanssa kahdestaan. Norja on vaellusystävällinen maa, sillä täältä löytyy aina sekä retkeily- että telttailutilaa, mutta Nordkapp on enemmän Pohjois-Norjan poikkeus kuin sääntö: luontopaikasta saatiin tehtyä kallis turistipaikka, ja oikean luonnon ystävän tapoihin se ei valitettavasti sovellu hyvin. Knivskjellodden korvaa asian täysin sekä hiljaisuudellaan että autiomaisuudellaan.

Jaa tämä viesti: