Etelä-Amerikka on seikkailumatkailijan paratiisi

Etelä-Amerikka on monelle matkailijalle tuntemattomampi, mutta erittäin kiehtova ja suositeltava maanosa elämys-, kaupunki- ja luontomatkailuun. Nähtävää riittää loputtomiin ja omine mielenkiinnon kohteidensa mukaan matkailija voi suunnata palmurannoille löhöilemään, vuoristoon vaeltamaan, viidakkoon seikkailulle tai sademetsään hengittämään raitista ilmaa ja ihmettelemään metsän eläinasukkien touhuja. Sukeltajan paratiisi löytyy ainakin Galapagossaarilta ja Amazonia pääsee ihailemaan matkustajalaivoilta.

Etelä-Amerikassa luonto on aina lähellä ja maisemaa hallitsevat vuoret ja viidakot. Maanosasta löytyy paitsi maailman suurin joki, myös maailman laajin sademetsäalue. Andien vuorijono jatkaa matkaansa Boliviasta aina Patagoniaan asti. Matkan varrella sademetsä vaihtuu välillä suola-aavikkoon ja tulivuoriin.

Amazonia pitkin jokilaivalla tai kanootilla piraijoiden keskelle

Amazonilla kulkevilla matkustajalaivoilla majoitutaan joko hyteissä tai kannelle sijoitetuissa riippumatoissa. Mikäli matkalla riittää aikaa, kannattaa mukaan mahduttaa muutaman päivän mittainen jokiristeily, sillä se on helposti koko matkan kohokohta. Maailman suurin joki lumoaa ja samalla pääsee tarkkailemaan eläinten ja ihmisten elämää joen varren viidakossa. Enemmän kokemuksia janoava voi suunnata kanoottiretkelle sivujoelle, jossa pääsee tutkimaan varsin lähietäisyydeltä mm. piraijoita. Kanoottiretkillä yövytään viidakkoleirissä, jossa puolestaan pääsee ihmettelemään muita sademetsän asukkaita, kuten jokidelfiinejä, laiskiaisia ja lintuhämähäkkejä. Amazon virtaa Brasialian, Bolivian, Perun, Ecuadorin ja Kolumbian läpi ja retkille pääsee osallistumaan jokaisesta maasta. Suosituin paikka suunnata viidakko- ja jokiretkelle on Perun Iquitos.

Eläinten ystävä voi jatkaa matkaa Ecuadorin Galapagos-saarillle ja nähdä ikivanhoja jättikilpikonnia, leguaaneja ja muita saariston eläimiä luontaisessa elementissään. Toisin kuin usein ajatellaan, Galapagos ei ole ainoastaan supervarakkaiden matkakohde, vaan kohteeseen voivat suunnata myös pienemmän budjetin omatoimimatkailijat.  Argentiinassa matkailija voi puolestaan nähdä pingviinejä, merileijonia ja valaita.

Seikkailua ja lisää seikkailua

Monet Etelä-Amerikan kohteista sopivat mainiosti myös perhematkailuun, mutta erityisen sopiva kohde tämä maanosa on seikkailua ja jännitystä janoavalle. Erityisesti Bolivia kutsuu seikkailumatkailijoita, sillä maassa voi vierailla esimerkiksi vuoren sisään louhitussa hopeakaivoksessa tai saada elämänohjeita oikealta shamaanilta. Hurjapäät suuntaavat kuuluisalle vuorenrinteille ja erityisesti kymmenien kilometrien mittaiselle Kuoleman tielle, jota pitkin syöksytään maastopyörillä alas kukkulan huipulta.

Vaella vuorilla ja viidakossa

Vaeltamisesta nauttivalle Etelä-Amerikka tarjoaa unohtumattomia kokemuksia. Yksi suosituimmista reiteistä on Perun vuoristossa sijaitseva inkapolku, joka johtaa matkailijan Machu Picchun rauniokaupunkiin. Machu Picchu sijaitsee lumoavan kauniilla vuorella ja rauniot jatkuvat aina Cuzcon lähellä sijaitsevaan Pyhään laaksoon asti. Perusta löytyy lisäksi muitakin raunioita, kuten Nascan geometriset kuviot ja Titicaca-järven läheisyydessä sijaitsevat rauniot.

Machu Picchu
Machu Picchu

Yksi suosituimmista vaelluksista tapahtuu Patagoniassa, Torres del Painen kansallispuistossa. Täällä vaelletaan tosin vain merkityillä reiteillä ja leiriytyä saa vain etukäteen osoitetuissa paikoissa. Upeat maisemat korvaavat mennen tullen valinnanvapauden puutteet reittien kohdalla ja vaellus monen patikoijan unelmien täyttymys. Maan upeimpia maisemareittejä pääsee ihastelemaan halutessaan myös auton kyydistä. Chilen ja Bolivian rajalla järjestetään jeeppisafareita, joilla kierrellään kolmen päivän ajan Eduardo Avaroan kansallispuistoa ja Salar de Uyunin suola-aavikkoa. Erityisesti aavikko-osuudella tuntuu, kuin olisi saapunut maan sijasta jollekin toiselle planeetalle.

Alkuperäiskulttuureja ja eksotiikkaa

Etelä-Amerikassa ovat edustettuina niin espanjalaisten ja portugalilaistenkin siirtomaaisäntien kulttuurit, jotka ovat aikojen saatossa yhdistyneet alkuperäiskansojen omiin perinteisiin. Suuremmissa kaupungeissa on jo enemmän länsimaisia piirteitä, mutta pienemmissä kylissä pääsee näkemään elävää alkuperäiskulttuuria ja esimerkiksi shamanismia.Alkuperäiskansoja asuu mm. Andien vuoristoylängöillä ja nämä inkojen perilliset pukeutuvat edelleen ylpeinä perinneasuihinsa esimerkiksi markkinoilla liikkuessaan. Markkinoilla ruokaillessa kannattaa olla tarkkana mitä grillistä tilaa, sillä jo inkojen ajoilta periytyvä herkkuruoka eli paistettu marsu on edelleen suuressa suosiossa.

Jaa tämä viesti: