Elämää täynnä ja aina vihreä

Yhdysvaltojen lämpimimpiä ja suosituimpia lomailuun sopivia osavaltioita ovat California, Florida ja Miami, ja kaikki kolme ovat lomakäynnin arvoisia. Jos pitkät lennot eivät tunnu hyviltä, mutta Yhdysvaltoihin on silti halua päästä, Florida on erinomainen vaihtoehto: sinne lennetään alle kahdeksassa tunnissa ja ollaan jo toisella mantereella! Lisäksi Florida on upeita maisemia ja uimarantoja täynnä. Uimarannat tuskin kiinnostavat luonnon ystäviä sen enempää, mutta Floridassa sijaitseva paikka nimeltään Everglades kiinnostaa varmasti.

Florida
Florida

Trooppinen Suo?

Meilläkin on olemassa omia soita, joten miksi lähtisi katsomaan niitä ulkomaillakin? Kuitenkin, Florida Everglades eli ”ikuiset suot” on erinomainen paikka tutustua täysin toisenlaiseen luontoon. Everglades vie noin neljänneksen Floridan osavaltion alueesta sen eteläpuolella, ja suurin osa Evergladesin alueesta on ollut jo aikaisemmin ihmisten työstämää: soita kuivatettiin viljelykäyttöön ja alueelle rakennettiin asuintaloja. Alue on enimmäkseen subtrooppista rämealuetta, jonka toiminta perustuu viereisten vesien eli lähinnä Kissimmee-joen ja Okeechobee-järven tulvimiseen. Evergladesin eteläosassa sijaitseva koskematon osuus luovutettiin hallituksen aloitteesta Everglades Kansallispuistolle vuonna 1947, ja tänä päivänä tämä kansallispuisto kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Luontoalueena Everglades on trooppista suota, jonka korkeus merenpinnasta on vain 1-2 metriä. Alue on vähän kallistunut kaakkoon ja sitä kautta kasvaa merelle päin. Soiden lisäksi täältä löytyy edellä jo mainittu järvi nimeltään Okeechobee, muita alueita hieman korkeammalla sijaitsevia Atlantin hiekkarantoja, alue nimeltään Ten Thousand Islands eli kymmenen tuhatta saarta sekä Floridan salmen kauniita maisemia. Kymmenen tuhannen saaren alueella ei löydy niin paljon saaria kuten nimessä mainitaan, mutta alue on erittäin kaunista ja siellä kasvaa myös mangrove-puita, jotka pystyvät kasvamaan jopa suolaisessa ympäristössä. Hyvin moni näistä pienistä alueelta löytyvistä kauniista saarista on itsenäinen leirintäalue, ja ne houkuttelevat turisteja koko Yhdysvalloista ihmettelemään tätä erikoista ympäristöä. Vaikka suurin osa Evergladesin alueesta on jo kärsinyt ihmisten toiminnasta, luonnollisesti toimiva ekologinen järjestelmä toimii tänäkin päivänä koskemattomiksi jääneillä alueilla: järvet ja joet pääsevät luonnollisesti tulvimaan ja näin säästämään tälle alueelle ominaiset kasvi- ja eläinlajit.Jos on kiinnostusta linnuista, Everglades on hieno paikka mennä katsomaan niitä. Täältä löytyy erittäin monipuolinen valikoima lintuja pelikaaneista muihin eksoottisiin lajeihin ja myös tavallisia, meille enemmän tuttuja lintuja. Everglades on kuuluisa myös alligaattoreistaan, ja vielä edellisen vuosisadan aikana ne olivat täällä uhanalainen laji, mutta tänä päivänä niiden määrä on kasvanut sen verran isoksi, että välillä ne uhkaavat lähellä asuvien ihmisten elämää. Nisäkkäitä täältä ei paljoa löydy alueen vaikean muodon takia, mutta esimerkiksi floridalainen puuma on yksi Evergladesin vakioasukkaista. Mangrove-metsissä asustelee myös lukuisa määrä rapuja ja välillä siellä pistäytyy jopa haita. Kilpikonniakin voi nähdä näissä puhtaissa vesissä veneellä kulkiessa.

Evergladesin makea vesi puhdistetaan ja siirretään Miamiin ihmisten käyttöön. Evergladesin kansallispuiston sesonkiaika on joulukuusta maaliskuuhun, jolloin hyttysiä on vähemmän ja lämpötila ei ole niin korkeaa kuin kesäisin. Alueella voi tehdä useita kävelylenkkejä yksin tai ryhmässä ja ihmetellä paikallista kasvillisuutta sekä alueen asukkaita, tosin niiden kanssa täytyy olla varovainen: edellä mainitut alligaattorit eivät ole mikään vitsi ja niillä on tapana ilmestyä vedestä täysin odottamattomasti. Kansallispuistoon voi hyvin tulla teltan kanssa ja leiriytyä merkityillä paikoilla, kunhan muistaa vielä käyttäytyä nätisti ja säästää luontoa. Alueella voi helposti viettää ainakin viisi päivää, sillä tekemistä löytyy joka päiväksi ja alueen monipuolisuus ei anna ajan venyä pitkäksi.

Jaa tämä viesti: