Costa Ricassa luontomatkailija saa toteuttaa kaikki unelmansa

Costa Rica tarjoaa matkakohteena loputtomasti erilaisia vaihtoehtoja erityisesti luontomatkailijalle. Parhaiten maa tunnetaan luultavasti kahvistaan, ananaksistaan ja banaaneistaan, mutta näiden lisäksi vientituotteeksi ovat nousseet nyt luontovaellukset. Kiinnostaako köysiratareitti viidakossa, koskenlasku kumiveneellä, tulivuoriretket, kuumat lähteet tai vaikka lintujen bongailu? Costa Rica on oiva paikka kaikkeen tähän ja moneen muuhunkin aktiviteettiin. Vaeltamaan pääsee niin viidakossa, vesiputouksilla kuin Karibian rannikollakin ja reitit eivät pääse loppumaan kesken, sillä Costa Rican pinta-alasta viidennes on kansallispuistojen käytössä. Leppoisan elämän tunnuslauseena maassa toimii pura vida eli joka puolella kannustetaan elämään täyttä elämää, ilman turhaa stressiä. Tämä tunnelma tarttuu nopeasti myös matkailijaan.

Costa Rica
Costa Rica

Ekomatkailun uusi keskus

Yleisen luontomatkailun lisäksi Costa Rica on panostanut viime vuosina tuntuvasti nimenomaan ekomatkailuun ja tästä trendistä on kiittäminen myös sitä, että niin suuri osa maasta on suojeltu kansallispuistoiksi. Luonnossa vaeltamiseen tuo mukavan lisän se, että rentouttavat rantakohteet ja esimerkiksi Tyynellä merellä surffaaminen ovat aivan käden ulottuvilla. Matkustaminen maassa on turvallista ja sopii hyvin myös perheille. Costa Ricassa on korkea elintaso ja runsaasti palveluita, kuten viidakossa kulkevat köysiradat ja muut seikkailuaktiviteetit. Tämä näkyy toisaalta runsaampana turismina kuin naapurimaissa.

Näe Keski-Amerikan viimeinen luonnontilainen pilvisademetsä

Costa Ricassa kannattaa suunnata ainakin Monteverdeen ihastelemaan luonnontilassa rehottavia pilvisademetsiä. Kyseessä ovat Keski-Amerikan viimeiset pilvisademetsät, joita ei ole lainkaan muokattu. Puiden latvustoja voi ihmetellä riippusilloilta tai nauttia vauhdikkaammasta menosta zip line -kaapeliradoilla. Monteverdessä järjestetään paljon vaelluksia paikallisen oppaan johdolla. Vaikka alueella voi suunnata ilmankin opasta, saa reissusta usein enemmän irti asiantuntevan oppaan johdolla. Joka tapauksessa metsässä kulkeminen tuntuu siltä, kuin astuisi suoraan satuun.

Monteverdestä matkaa voi jatkaa Arenal-tulivuorelle, joka on viimeksi purkautunut vuonna 2010. Tämän jälkeen vuori on ollut rauhallisempi. Arenalin alueella voi kokeilla myös koskenlaskua tai vesiputousten seinämillä kiipeilyä. Alueelta löytyy myös kuumia lähteitä, joihin matkailija voi pulahtaa rentoutumaan sekä myös vulkaanisten höyryjen lämmittämä joki. Erityisen upea kokemus on kellua joessa tähtien jo loistaessa.

Sukella viidakkoon hevosen selässä ja nauti laukasta rantahiekassa

Mainio tapa tutkia tätä kaunista maata on nousta hevosen selkään ja suunnata viidakkovaellukselle. Retkiä on tarjolla eri tasoisille ratsastajille, mutta perustaidot on syytä olla hallussa. Kokeneen ratsastajan unelma on 80 kilometrin mittainen vaellus, joka kulkee kyläteitä, viidakkopolkuja, vuorenrinteitä ja rantahiekkaa pitkin. Ilmasto on trooppinen, mutta lyhyet sadekuurot viilentävät sekä hevosta että ratsastajaa. Hevosen selässä pääsee todella kokemaan viidakon kaikessa kauneudessaan, tuoksuineen ja rehottavine kasvustoineen. Puissa seikkailee apinoita ja papukaijoja. Opas tulee tarpeeseen, sillä viidakossa polku täytyy toisinaan raivata käsipelillä. Rannalla hevoset ja ratsastajat pääsevät puolestaan nauttimaan virkistävästä tuulenvireestä sekä rantaveden loiskeesta. Rannalla pääsee mukavasti laukkaamaan, sillä rantavesi on tiivistänyt rantahiekan sopivan tiiviiksi.

Sukella viidakkoon hevosen selässä ja nauti laukasta rantahiekassa
Sukella viidakkoon hevosen selässä ja nauti laukasta rantahiekassa

Ratsastusvaelluksilla käytössä olevat hevoset ovat pääsääntöisesti erittäin hyvin koulutettuja, valppaita ja rauhallisia. Kuolaimia ei yleensä käytetä, vaan hevosta hallitaan turvan ympärille sidotun pehmeän köyden avulla. Costa Ricalla toimii runsaasti aktiivisia vaqueroja eli karjapaimenia ja moni ratsuista on opetellut tavoille heidän työhevosenaan. Puertoricolaiset ovat muutenkin tunnettuja hevosmiestaidoistaan ja ylpeitä kauniista hevosistaan.

Helppo ja turvallinen matkakohde

Costa Ricaan saavutaan yleensä pääkaupunki San Josen kautta ja maassa pääsee hyvin liikkumaan eteenpäin bussien avulla. Yleisimmät turistikohteet ovat varsin turvallisia ja asiat hoituvat helposti. Muihin Keski-Amerikan maihin verrattuna Costa Rica on hieman kalliimpi, mutta budjettivaihtoehtojakin löytyy. Elo-lokakuussa sadekausi on voimakkaimmillaan, mutta muina aikoina säät suosivat lomailijaa.

Jaa tämä viesti: