Ben nevis-vuorivaelluksen huipulla

Ben Nevis on Britannian korkein vuori. Sen huippu yltää 1345:n metrin korkeuteen ja on suosituimpia kiipeily- ja vaelluskohteita Skotlannissa. Se sijaitsee Grampian vuorten länsipäädyn ja Lochaberin välissä. Fort William on lähin asutuskeskus josta useimmat Ben Nevikselle suuntaavat aloittavat tutkimusmatkansa.

Ben Nevis
Ben Nevis

Ben Nevis tunnetaan paikallisten kielessä pelkästään nimellä “The Ben”. Vuorelle tehdään vuosittain noin 125 000 nousua ja osanousuja noin 100 000. Erikoinen piirre tässä vuoressa on se, että sen huipulla on aikoinaan rakennetun observatorion rauniot, joka oli kokoaikaisesti miehitetty vuodesta 1883 aina vuoteen 1904.

Pony Track

Ben Neviksellä on useita vaellusreittejä, ja omien kykyjen mukaan kannattaa valita sopiva. Täytyy kuitenkin muistaa että yksikään näistä reiteistä ei ole helppo, eikä vuorelle kannata suunnata hetken mielijohteesta. Vaellus pitää suunnitella etukäteen ja siihen pitää varustautua oikein. Suosituin reiteistä on Mountain Track eli ns. Pony Track, jonka alkuperäinen tarkoitus oli toimia reittinä observatorioon. Se alkaa Achinteesta, Glen Nevisin pohjoispuolelta, noin 2 kilometrin päästä Fort Williamin kylästä. Polulle pääsee nykyään myös Glen Neviksen turisti-infon pihalta, josta siltaa pitkin ja seuraamalla polkua, päätyy Pony Trackille. Reitti on huollettu koko matkaltaan ja jyrkkä vain osittain. Polku etenee siksakkia Ben Neviksen huipulle. Vaikka reitti saattaa kuulostaa helpolta, vuorella vallitsee kuitenkin aina, ajankohdasta riippumatta, vaihtelevat keliolosuhteet joihin on syytä suhtautua vakavuudella.

Ben Nevisin huipulla on noin 100:n eekkerin kokoinen kivinen tasanko jonka keskellä kohoaa korkeimman pisteen merkiksi 3 metriä korkea kivipaasi, joka toimii samalla navigaatiopisteenä. Pohjoispuolella on maailmankuulu pohjois-seinä, joka on pystysuora, 600 metrin korkuinen, ja etenkin vuorikiipeilijöiden suosiossa. Observatorion rauniot ja sen tornissa oleva hätäsuoja ovat Britannian korkeimmalla sijaiseva rakennus.

Turvallisuus ja ajoitus

Aikaa nousuun pitää varata, ja omasta kunnosta riippuen huipulle pääsemiseen menee noin 3,5-4,5 tuntia, hyvällä kelillä. Talviolosuhteissa matkaan saattaa mennä jopa 8 tuntia. Laskeutumiseen kannattaa myös varata noin 3 tuntia. Vaellusta suunniteltaessa pitää myös huomioida auringon nousu- ja laskuajat. Pimeän laskeuduttua vuorella kävely muuttuu äkkiä vaaralliseksi. Vuori on myös pahamaineinen siellä vallitsevien erittäin oikukkaiden sääolojen vuoksi. Keli saattaa muuttua aurinkoisesta myrskyksi minuuteissa ja näkyvyys saattaa kadota odottamatta. Kokeneetkin kiipeilijät ovat joutuneet useasti sään yllättämäksi ja vuori on vaatinut lukuisia uhreja. Vaelluksella on aina oltava mukana paperikartta ja kompassi, ei pidä luottaa nykytekniikkaan, sillä takuita puhelinten toimivuudesta ei ole. Vuorella on erittäin vaikea navigoida ilman näitä välineitä ja eksyminen on aina hengenvaarallista.  Se mikä pitää lämpimänä merenpinnan tasolla, ei päde vuorelle, joten vaatetus on harkittava sen mukaan. On muistettava myös pakata vettä sekä jotain energiaa sisältävää syötävää reppuun. Ylimääräisestä vaatekerrastakaan ei ole haittaa, se voi olla hengen pelastavaa. Turisti-infosta löytyy kaikki tarvittava tieto mitä mukaan vaellukselle ja opasteet reiteille.

Ben Nevis-kisa ja vuorijuoksun historiaa

Kisaa on juostu vuodesta 1937 lähtien joka vuosi syyskuun ensimmäisenä lauantaina. Kisaan saa osallistua korkeintaan 600 kilpailijaa. Reitin pituus on 16 kilometriä, ja nousua 1340 metriä. Nopein kisaaja on suorittanut reitin 85:ssä minuuutissa vuonna 2015, joka samalla rikkoi edellisen, 30-vuotta vanhan ennätyksen. Kisassa on myös aikaraja 3 tuntia 15 minuuttia. Kisa ei ole amatööreille, ainoastaan ammattimaiset vuorijuoksijat saavat tähän osallistua. Ben Neviksellä on kuitenkin juostu jo ennen tätä kisaa. 1895 Fort Williamista kotoisin oleva William Swan teki ennätyksen juostuaan huipulle ja takaisin aikaan 2 tuntia 41 minuuttia. Seuraavien vuosien aikana tämä ennätys rikottiin useasti ja ensimmäinen varsinainen kisa järjestettiin 1898, johon osallistui 10 juoksijaa.

Jaa tämä viesti: