Annapurnan base camp -vaellus tarjoaa unohtumattoman elämyksen

Nepal on monella tavoin vaeltajan unelmakohde ja yksi sen ehdottomista houkutuksista on vaeltaminen Himalajan vuoristossa. Myös suuri osa maan turismista on kehittynyt vuoristomatkailun ympärille, joten itselle sopivia retkiä on helppo löytää. Vuorivaelluksista suosituimpia ovat maailmankuulut Annapurnan ja Mt. Everestin base camp -vaellukset. Molemmilla alueilla on valittavana haastavuudeltaan ja pituudeltaan erilaisia reittejä, hieman kokemattomammille vaeltajille enemmän vaihtoehtoja löytyy maailman kymmenenneksi korkeimmalta vuorelta Annapurnalta.

Annapurnan base camp -vaellus tarjoaa unohtumattoman elämyksen
Annapurnan base camp -vaellus tarjoaa unohtumattoman elämyksen

Suunnittele matka etukäteen

Vaeltamaan kaipaavien kannattaa suunnitella matkaa hieman etukäteen, sillä erityisesti suojaisammat reitit vaativat jonkin verran järjestelyjä. Jos suunnitelmana on suunnata jommallekummalle maan suosituimmista vaellusreiteistä eli Annapurnan tai Everestin base camp -vaellukselle, kannattaa matka varata hyvissä ajoin etukäteen. Luvassa on henkeäsalpaavia maisemia, eivätkä nämä reitit ole turhaan saaneet mainettaan maailman legendaarisimpina vaelluksina. Everestin base camp -vaellukselle kannattaa varata noin 12 päivää ja Annapurnan reitille viikosta kymmeneen päivään. Everestin reitti kulkee laaksojen ja rinteiden läpi maailman korkeimman vuoren perusleiriin, Annapurnalla kiivetään viidakon lävitse yhteen maailman kauneimmista paikoista.

Majoittuminen ja ruokailu hoituvat helposti paikallisissa majataloissa

Reitit kulkevat suurimmaksi osaksi kylien läpi, joten majoittuminen on mahdollista hoitaa paikallisissa teemajoissa. Makuupussi kannattaa silti pakata mukaan, sillä yöaikaan majoitustiloissa voi olla viileää. Majatalot täyttyvät suosituimpina aikoina jo iltapäivään mennessä, mutta tapana on pystyttää telttoja pihalle muita yöpyjiä varten. Paikallisen tavan mukaan illallinen nautitaan samassa majatalossa, jossa yöpyminen tapahtuu. Samalla pääsee vaihtamaan kuulumisia ja vinkkejä muiden vaeltajien kanssa. Ruoan hinta nousee hieman, mitä ylemmäs reitillä edetään. Majoitus muuttuu puolestaan yksinkertaisemmaksi ja edullisemmaksi.

Hanki luvat ja tarkista sää, tarvittaessa etsi opas ja kantajat

Annapurnan vaellukselle pääsee kätevimmin Pokharan kaupungin kautta, josta voi ottaa taksin tai bussin reitin alkukohtaa Phediin. Perusleiri sijaitsee 4 100 metrin korkeudessa ja matka on täynnä upeita maisemia. Reitti tunnetaan myös nimellä Annapurna Sanctuary, joka kuvaakin mainiosti vaelluksen tunnelmaa. Ennen varsinaista vaellusta matkalaisen täytyy hankkia Trekking Information Management System -kortti eli TIMS, jonka saa Kathmandusta tai Pokharasta. Kortin hinta on noin 20 dollaria. Lisäksi jokaisen reiteille suuntaavan täytyy maksaa erillinen luonnonsuojelumaksu, joka on noin 25 dollaria. Paras aika suunnata vaellukselle Nepaliin on lokakuussa, sillä tuolloin monsuunikausi on ehtinyt väistyä ja maasto on saanut kuivua. Lyhyet vesi- tai lumisateet eivät yleensä ole ongelma vaeltajille, mutta voivat olla kohtalokkaita vuorikiipeilijöille. Lumivyöryt ovat yleisiä ja vaativat toisinaan myös kuolonuhreja.

Reitti kaikille vaeltajille

Annapurnan reitti ei vaadi erikoistaitoja, mutta hyvä kunto helpottaa matkaa. Annapurnan reitillä laaksosta noustaan perusleiriin yleensä neljän päivän aikana. Reitillä pärjää normaalilla pohjakunnolla, mutta se on ajoittain fyysisesti haastava. Vaikka nousu on jyrkkää, on polku muutaman ensimmäisen päivän leveä ja helppokulkuinen ja mäkiä pääsee kiipeämään portaikkoja pitkin. Loppupuolella kulkeminen voi muuttua liukkaammaksi ja polku kivisemmäksi. Lumea tai jäätikköä pitkin ei kuitenkaan joudu kulkemaan missään vaiheessa. Noin 80 prosenttia vaeltajista palkkaa paikallisen oppaan ja kantajia. Ainakin oppaan palkkaaminen on suositeltavaa, jos suunnistaminen vieraassa ympäristössä lainkaan epäilyttää.

Palkitse itsesi maailman upeimmalla auringonnousulla

Yksi Annapurnan reitin houkutuksista on se, että vaeltaminen ei käy tylsäksi missään vaiheessa. Maisemat vaihtelevat viidakosta aina vuoristotundraan. Kiemurtelevan polun jokaisessa mutkassa avautuu uusi maisema ja yllätyksiä. Auringonnousun ihaileminen reitin päätepisteessä, 7 000 metriä korkeiden huippujen ympäröimänä on käsittämätön kokemus ja palkitsee ruhtinaallisesti kaikki noustut jyrkät ylämäet.

Jaa tämä viesti: