Aivan etelässä

Missä maailma loppuu? Etelä-Amerikassa asuva väki on sitä mieltä, että tällainen paikka löytyy Tulimaalta ja sen nimi on Kap Horn. Norjassa sijaitsevan Nordkapin tyyliin, fyysisesti Kap Horn ei ole Etelä-Amerikan eteläisin paikka ja kaikki sen tietävät, mutta Kap Hornia pidetään kuitenkin maailman loppupisteenä. Noin sata kilometriä Kap Hornista etelään löytyy vielä yksi pieni saariryhmä nimeltään Diego Ramires, ja juuri nämä pienet ja aika epäystävällisiltä näyttävät saaret ovat Etelä-Amerikan eteläisin piste.

Kahden Valtameren Kohtaamispaikka

Eikö olisi mahtavaa mennä katsomaan kahden valtameren rajapaikkaa? Sieltä ei löydy mitään rajaa, mutta se tunne, että nyt ollaan saavuttu sinne, mistä eteläamerikkalaisissa kulttuureissa puhutaan maailman loppupisteenä ja voidaan nähdä kahta valtamerta samaan aikaan, on vaivan arvoinen: Kap Horn ei nimittäin ole yhtä helppo paikka matkustaa kuin norjalainen Nordkapp. Alue kuuluu Chilelle, mutta sinne on helpointa päästä Argentiinan kautta, sillä Chilen maantieverkosto ei salli matkustamista maan pituussuunnassa lauttaliikennettä käyttämättä. Norjassa Nordkapille on rakennettu merenalainen tunneli, mutta Etelä-Amerikassa tällaisista sijoituksista voi vai unelmoida, ja vielä tänäkin päivänä ainoa pääsy Kap Hornille järjestyy vesireittejä pitkin.

Inspiraatiota Etelästä

Moni kirjailija on saanut inspiraationsa juuri näiltä viileiltä paikoilta. Kap Hornin lämpötila vaihtelee vuoden aikana kahdesta asteesta pakkasta noin viiteentoista asteeseen lämpöä, ja alueella tuulee melkein koko ajan: kuuluisat Tulimaan puut ovat erittäin havainnollistava selitys siitä, kuinka usein ja kuinka voimakkaasti täällä on myrskyjä. Ranskalaiset kirjailijat Jules Verne ja Georges Blond, englantilainen Rudyard Kipling ja moni muu kirjallisuustaiteen vaikuttaja kirjoittivat Kap Hornin karuista maisemista ja voimakkaista tuulista useissa teoksissaan kunnioittaen ja ihastellen paikallista ilmastoa.

Turistin Löytö

Kap Horn on oikea löytö erikoisemmista matkoista tykkäävälle luonnon ystävälle. Täältä löytyy vähän elämääkin kuten majakka, jossa työskentelee vain pieni ihmisryhmä, ja sään valinta on myös tärkeä tekijä paikalle tullessaan: noin 300 päivää vuodessa täällä sataa vettä, mikä ei tosin Suomen ilmastoon tottuneelle ihmiselle ole mikään ongelma. Tuulilta kannattaa kuitenkin suojautua pukemalla päälle useampi vaatekerros, sillä paikallinen tuuli ei ole sitä lämmintä ja lempeää kesätuulta vaan se on oikea puiden kallistaja ja turistien kirous. Kun päästään Kap Hornille ja katsotaan valtamerta, mikäli sattuu olemaan hyvä ilma eikä sumu huononna näkyvyyttä, voidaan nähdä lukuisia jäävuoria, joita kylmä Kap Hornin virta liikuttaa Tyyneltämereltä Atlanttiin.

Kap Horn
Kap Horn

En voisi sanoa, että Tulimaa on erittäin retkeily-ystävällinen paikka. Täällä on oikein kylmää tuulen takia ja sataa melkein koko ajan, ja lisäksi pääseminen Tulimaan maisemiin saattaa olla vaikeaa. Toisaalta tämä ympäristö on melkein koskematonta luontoa ja täällä voi nähdä luonnon suuruuden kaikessa kauneudessaan sekä ihmetellä paikallista faunaa kuten pingviinejä ja korvahylkeitä. Kasvillisuus on täällä aika niukkaa, sillä harvempi kasvi kestää tällaista ilmastoa, mutta kauneutta löytyy sen niukkuudestakin. Kap Hornilla ei ole koskaan liian hiljaista, sillä tuuli heilauttelee kaikkea, mihin se ulottuu ja asia koskee myös telttaa, jos sellaisen kanssa alueelle on päädytty retkeilemään. Retkeilijän perusturvallisuussäännöt kannattaakin palauttaa mieleen ennen kuin lähdetään seikkailemaan tähän eteläiseen paikkaan, sillä täällä kukaan ei tule etsimään eksyneitä tai kadonneita turisteja ja avun saaminen hätätilanteessa saattaa olla vaikeaa. Teltta täytyy kiinnittää hyvin ja repusta on hyvä löytyä pieni kaasupoltin, joka on aina nuotiota turvallisempi ja helpompi ratkaisu. Näitä asioita ei kuitenkaan tarvitse selittää luonnon oikeille ystäville, joilla on uskallusta matkustaa tällaiseen karuun paikkaan: he tietävät perussäännöt enemmän kuin hyvin ja luonto on heidän oikea inspiraatio. Tulimaa kutsuu…

Jaa tämä viesti: